Linkovi

Dosadašnji teroristički napadi na američke ciljeve (11/9/01) - 2001-09-11


Na cijeloj teritoriju Sjedinjenih Država obustavljen je zračni promet, zgrade savezne vlade su većinom evakuirane, a u vojnim postrojenjima su uvedene oštre mjere sigurnosti. Današnji su teroristički napadi najgori u američkoj povijesti.

Jutrošnji napad na zgradu Svjetskog trgovinskog centra – koja se sastojala od dva nebodera od 110 katova – nije bio prvi. U veljači 1993., u podzemnim garažama ove zgrade eksplodirao je kamion napunjen eksplozivom. U eksploziji je poginulo šest osoba. Kompleks je bio zatvoren i obnavljan šest mjeseci. Za ovaj teroristički napad, šest je islamskih ekstremista osuđeno na doživotne kazne zatvora. Cilj napada iz zime 1993. bio je prisiliti Sjedinjene Države da se povuku sa Srednjeg istoka te da prekinu podršku Izraelu.

Najgori teroristički napad na američkom tlu – do današnjih u New Yorku i Washingtonu – dogodio se 1995. godine u Oklahoma Cityu, kada je ispred zgrade savezne uprave eksplodirao kamion napunjen eksplozivom. U eksploziji je poginulo 168 ljudi. Izvršitelj napada, Timothy McVeigh osuđen je i pogubljen u lipnju.

U listopadu prošle godine, u Adenu, u Jemenu, izvršen je teroristički napad na brod američke ratne mornarice, dok se plovilo punilo gorivom u luci. U napadu, koji je izveden manjim plovilom napunjenim eksplozivom, poginulo je 17 američkih mornara. Američke vlasti sumnjaju da je za ovaj napad odgovoran islamski ekstremist Osama bin Laden.

U kolovozu 1998. izvršeni su teroristički napadi na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji, u kojima su ubijene 224 osobe. I za ove se napade odgovornim smatra Osama bin Laden. U napadu na strane turiste u Ugandi, u ožujku 1999., ruandski su pobunjenici ubili dva američka građana.

U prosincu 1988. godine, nad Lockerbiem u Škotskoj eksplodirao je zrakoplov PanAma, koji je letio na liniji London – New York. U ovom terorističkom napadu poginulo je 270 ljudi, putnika i članova posade.

Na Srednjem se istoku dogodilo još nekoliko terorističkih napada na američke ciljeve. U lipnju 1996, u Saudijskoj Arabiji napadnut je vojni kompleks Khobar Towers, u kojem su živjeli pripadnici američkih oružanih snaga. U ovom je napadu poginulo 19 Amerikanaca. Sedam mjeseci prije tog napada, u Rijadu, glavnom gradu saudijske Arabije, u eksploziji automobila bombe ubijeno je pet članova američkih oružanih snaga.

U lipnju 1985. šiitski su ekstremisti oteli zrakoplov tvrtke TWA, te ga prislili da sleti u Bejrutu. Za oslobađanje putnika tražili su puštanje na slobodu 700 Arapa koji su se nalazili u zatvorima u Izraelu. Otmičari su ubili jednog pripadnika američke mornarice, koji se nalazio u avionu. 39 američkih državljana otmičari su pustili posljednje, tek nakon što je posredovala sirijska vlada.

U listopadu 1985. otet je talijanski putnički brod Achille Lauro, koji je krstario Sredozemljem. Otmičari, palestinski ekstremisti, ubili su Amerikanca Leona Klinghoffera, teškog invalida. Godinu dana ranije, u rujnu 1984. u kompleksu američke ambasade u Bejrutu, eksplodirao je automobil bomba, u napadu je poginulo 16 ljudi, a ranjen je i američki veleposlanik u toj zemlji.

U prosincu 1983., šiitski ekstremisti su izvršili teroristički napad na američko i francusko veleposlanstvo u Kuwait Cityu, glavnom gradu Kuwaita. U napadu je poginulo pet osoba, a ranjeno je 86. U listopadu 1983. šiitski teroristi izvršili su samoubilački napad na stožer francuskih snaga u Libanonu te na vojarne američkih marinaca, kojui su bili u misiji u toj zemlji. U napadu je ubijen 241 marinac i 58 francuskih padobranaca.

U travnju iste godine, izvršen je napad na američko veleposlantvo u Bejrutu, u napadu je poginulo 17 američkih državljana. U studenom 1979., islamski studenti zauzeli su američko veleposlanstvo u Teheranu. 52 američka taoca – mahom diplomati i vojnici - provela su u zarobljeništvu u Iranu više od godinu dana – točnije 444. dana.

XS
SM
MD
LG