Linkovi

Druga godišnjica rendgenskog opservatorija Chandra (11/9/01) - 2001-09-10


Astronomi su ovih dana obilježili dvogodišnjicu rada jednog od svojih najboljih pomagala u istraživanju strukture i evolucije svemira - rendgenskog opservatorija Chandra, američke Agencije za istraživanje svemira, NASA-e.

Rendgenska astronomija može se provoditi samo u svemiru, jer Zemljina atmosfera sprečava rendgenskim zrakama iz svemira da dopru do površine našeg planeta. Upravo zato, rendgenska astronomija postala je realnošću tek kada je opservatorij Chandra postavljen u svoju orbitu.

Kružeći oko Zemlje, po jedan obilazak svakih 64 sata, na trećini udaljenosti do Mjeseca, Chandrina eliptična putanja na svom je najudaljenijem dijelu dvjesto puta viša nego što se nalazi svemirski teleskop Hubble, isto tako opservatorij, ali onaj čije snimke odražavaju vidljivi spektar svjetlosti. Svoj drugi rođendan, Chandra obilježava vrlo prigodno: posljednjih mjeseci, rendgenski opservatorij je napravio čitav niz otkrića koja transcendiraju i vrijeme i prostor - snimljene su skupine galaksija koje su udaljene od Zemlje 10 milijardi svjetlosnih godina, odnosno toliko da do sada uopće nisu bile otkrivene, a koje pokazuju kako je svemir izgledao u svojim mladim danima, kada mu je bila tek petina od sadašnje dobi.

Rendgenskim snimkama područja koja su nedohvatna drugim metodama promatranja, astronomi su uspjeli vidjeti svemir od prije 12 milijardi godina, kada je vrvio crnim rupama u početnim stadijima stvaranja galaksija. Vidjeli su egzotične galaksije, zvjezdane eksplozije i padanje materije u crne rupe i to tako jasno kao da, riječima jednog od znanstvenika, sjede u prvim redovima kina. Uspjeh prvih dviju godina, doveo je i do produženja misije rendgenskog opservatorija Chandra - umjesto prvotnih pet, Chandra će raditi najmanje deset godina.

XS
SM
MD
LG