Linkovi

Film tjedna: "Mušketir" (10/9/01) - 2001-09-10


Filmske premijere tijekom proteklog vikenda nisu baš oduševile kritičare - niti za jedan film nisu se čule samo pohvale. No, u izobilju osrednjega, izdvajamo film koji barem po nekim elementima donosi dovoljno zabave.

Koliko se mačevalačkih bitki može ugurati u 101 minutu filma, retorički se pita filmska kritičarka "Washington Posta", te odgovara - 101, a možda i 102. Film "Mušketir", redatelja Petera Hyamsa, kaže ona, dizajniran je po principu "ako je jedno mačevanje dobro, onda ih je nekoliko desetaka, još bolje".

Redatelj Peter Hyams dao si je truda u oživljavanju duha i izgleda vremena - tu su prekrasni francuski krajolici i stari zamkovi, a 17. stoljeće vjerno se iscrtava čak i u takvim detaljima kao što su mršavi pilići i oguljena žbuka. No, osim atmosfere, sve drugo su mačevalačke i druge bitke.

Bitke se vode posvuda: na tlu, u zraku, viseći s užadi, skačući s konja na konja u punom galopu, uz i niz stepenice, pa čak, kao što je prikazano u finalnoj sceni dvoboja između D'Artagnana i glavnog negativca, Febrea, u ogromnom skladištu, ljuljajući se na ljestvama.

Za akcijske scene, sličnije honkonškim kung-fu filmovima nego ekranizaciji romana Aleksandra Dumasa, zaslužan je upravo specijalist za posebne akcijske efekte tih filmova, Xin-Xin Xiong. Upravo njegovo vješanje kaskadera na žice u scenama mačevalačkih bitki, filmu je, kod nekih kritičara, donijelo nadimak "Vrebajući mač, sakriven bodež". A, kad već spominjemo kaskadere, kažimo da je na odjavnoj "špici" nabrojano 16 mačevalaca i 25 običnih kaskadera. Svaki je "filmski" poginuo barem četiri do pet puta!

Film je, doduše, ističu kritičari, očito rađen za mlađahnu publiku - uz sve silne scene mačevanja i raznih drugih oblika pogibanja, jedva da uopće ima krvi ili drugih potresnih scena. Jedva da ima i glume, slažu se kritičari. Točnije, da nema Tima Rotha, još svježeg od uloge manijakalno zlog Generala Thadea u "Planeti majmuna", glume uopće ne bi bilo. On je sjajan negativac Febre, onaj koji izvršava prljave zadatke za spletkarskog kardinala Richelieua, koga tumači Stephen Rea.

Najneslavniji glumački doprinos je onaj vodeći - D'Artagnan Justina Chambersa, bivšeg modela Calvina Kleina, izgleda poput uvrijeđenog surfera, koji s potpuno jednakim izražajem lica i glasa izgovara "Volim te" i "Ubit ću te". Kritičari zaista nisu imali niti jedne samilosne riječi za glumu ljepuškastog Chambersa: dok kritičar dnevnika "USA Today" kaže kratko i jasno "glup i tup", New York Times je okrutniji - prema njegovom prikazu filma, Justin Chambers ima manje karizme na ekranu od konja na kojemu jaši!

I, na kraju, spomenimo i najbolje plaćene protagoniste filma "Mušketir". Točnije, to su protagonistice - Mena Suvari, kao kraljičina sobarica koja osvoji D'Artagnanovo srce, i Catherine Deneuve, kao sama kraljica. Niti njihova gluma nije na visini, ali, kako piše "Washington Post", Catherine Deneuve barem ima francuski naglasak i enigmatski smiješak. Sve u svemu - Dumas vjerojatno ne bi prepoznao svoje djelo, ali ljubitelji sjajno koreografiranih scena mačevanja neće biti uskraćeni dobre zabave.

XS
SM
MD
LG