Linkovi

Što je slijedeće u slučaju Microsoft ? (10/9/01) - 2001-09-09


U tužbi savezne vlade i niza američkih saveznih država protiv tvrtke Microsoft prošlog je tjedna došlo do značajnog zaokreta. Naime, američko Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da mijenja svoju dosadašnju poziciju te da više neće tražiti razbijanje Microsofta u dvije kompanije zbog njegove monopolitičke poslovne prakse.

U priopćenju Ministarstva pravosuđa kaže se da administracija predsjednika Busha mijenja poziciju te, za razliku od vlade predsjednika Clintona, više ne traži razbijanje Microsofta u dvije kompanije. U lipnju je Savezni prizivni sud ovdje u Washingtonu podržao odluku nižeg suda prema kojoj je Microsoft bio uključen u takve poslovne aktivnosti kojima je želio zadržati monopolistički položaj na tržištu operativnih sustava za osobna računala.

Međutim, Prizivni sud odbacio je presudu suca Thomasa Penfielda Jacksona koji je odlučio da se Microsoft treba razbiti u dvoje odvojene tvrtke: jednu koja bi proizvodila operativne sustave za osobna računala i drugu koja bi proizvodila sve druge kompjutorske programe Microsofta. Slučaj Microsofta poslan je na razmatranje nižem sudu i novom sucu koji će odlučiti o kazni protiv te kompanije. David Boies, vodeći odvjetnik vlade bivšeg predsjednika Clintona tijekom parnice s Microsoftom, o takvoj odluci kaže: "Takva odluka nije iznenađujuća, ali ne mogu reći ni da me nije iznenadila. Nakon odluke Prizivnog suda Ministarstvo pravosuđa očito je trebalo donijeti odluku o hoće li i dalje tražiti razbijanje Microsofta."

David Boies napustio je Ministarstvo pravosuđa nakon što je predsjednik Bush preuzeo vlast te je zamijenjen s jednim republikanskim kandidatom. Međutim, gospodin Boies kaže kako ne misli da je politika igrala znatniju ulogu u promjeni dosadašnjeg vladinog stajališta.

"Ministarstvo pravosuđa vrlo je obzirno da se odluke donose mimo Bijele kuće. Bio bih vrlo iznenađen kada bi se doznalo da je Bijela kuća imala bilo kakvu ulogu pri donošenju ove odluke. Mislim da se radi o autonomnoj odluci Ministarstva pravosuđa."

Međutim, ne slažu se svi s navedenom odlukom Ministarstva pravosuđa. New York Times drži kako odluka da se ne traži razbijanje Microsofta ukazuje na sklonost Bushove administracije da ne traži teške kazne kako bi ovakve pranice s korporacijama brže bile rješavane kroz pravosudni sustav. Još jednom komentar Davida Boiesa.

"Mislim da je dobro da se stvari brzo rješavaju. Međutim postoji opasnost da se ne povlačite previše kako se ne bi izgubila bit ovakvih tužbi. Ne mislim da je to ono što radi Ministarstvo pravosuđa. Vjerujem da su oni bili vrlo jasni te da će tražiti značajnu kaznu za Microsoft. Ako bi uspjeli doći do toga u kratkom vremenu to bi bilo najbolje za sve.", kaže gospodin Boies.

Sud će najverojatnije zatražiti od Microsofta da promjeni dosadašnji način poslovanja. To bi uključivalo dopuštenje proizvođačima računala da sami izaberu programe koje će ugraditi u kompjutor.

XS
SM
MD
LG