Linkovi

Washington pred bitkom oko saveznog proračuna (8/9/01) - 2001-09-07


Tjedan koji je na izmaku označio je početak zakonodavne bitke o saveznom proračunu, koja će imati znatne posljedice i po Bijelu kuću a i za demokrate u Kongresu. Kako s Capitol Hilla javlja Jim Malone, ishod budžetskih prijepora imat će utjecaja i na izbore za Kongres, koji se održavaju sljedeće godine.

Problem se sastoji u ovome: sve lošija ekonomska situacija i smanjenje poreza, na koje se odlučila vlada predsjednika Busha, znatno su smanjili savezni proračunski višak. Zbog toga, predsjedniku će biti vrlo teško provesti najavljena povećanja financiranja za obranu i reformu školstva.

Demokrati pozivaju Bijelu kuću da predloži nov savezni proračun, u skladu s nastalom situacijom. Također su upozorili predsjednika da ne poseže za sredstvima iz saveznog mirovinskog fonda. Predsjednik Bush smatra da to neće biti potrebno. On je također nedavno branio svoju odluku da smanji porez, jer će upravo to – kako smatraju republikanci - obnoviti snažan gospodarski rast.

Prvi ozbiljni ispit vlade

Prijepori vezani za savezni proračun u Washingtonu nisu ništa novo. Povjesničar Allan Lichtman, koji predaje na Sveučilištu American, objašnjava. "Postoji dojam da je novca sve manje, i zato će se vjerojatno o proračunu vrlo dugo i teško pregovarati. Predsjednik Bush će morati dokazati da je lider koji je sposoban pomiriti razlike, postići kompromis – čime se dičio za vrijeme izborne kampanje. Ova će jesen zato biti prvi veliki ispit njegove administracije."

Zakonodavna bitka oko saveznog budžeta imat će i ogromne ekonomske posljedice. Obje stranke ne žele posezati za sredstvima iz saveznog mirovinskog fonda. To znači da će vjerojatno morati doći do znatnih smanjenja u saveznim troškovima – od vojske, do obrazovanja, pomoći poljoprivredi te starijim osobama.

Uvertira izborima 2002

Položaj predsjednika Busha teži je i zbog toga što u Senatu većinu imaju demokrati. Stuart Rothenberg, jedan od najutjecajnijih washingtonskih političkih analitičara, o tome kaže: "Demokrati, to je sasvim sigurno, neće pristati na predsjednikove planove. Predsjednik će se suočiti s dalnjim pogoršanjem ekonomske situacije, te Senatom koji mu ne želi dobro. Općenito gledano, predsjednika čeka vrlo težak posao."

Pregovori o saveznom proračunu strankama nude priliku da testiraju teme i strategiju koje mogu koristiti na izborima za Kongres, sljdeće godine. U Senatu, demokrati imaju tek neznatnu većinu – od samo jednog mjesta, dok je republikanska većina u Zastupničkom domu te nešto malo veća. Allan Lichtman komentira novonastalu situaciju: "Već se nazire za Washington tipična situacija: nastoji se utvrditi tko je kriv za ove probleme. Kako će se prijepori oko budžeta zahuktavati, republikanci će kriviti rastrošne demokrate, koji nisu dovoljno discplinirani kada je u pitanju trošenje novca. Demokrati će pak kriviti vladu, za financijske ustupke najbogatijem sloju stanovništva, u vidu smanjenih poreza. A sve to da bi se uhvatile što bolje pozicije za kongresne izbore sljedeće godine."

Naravno, ishod pregovora o saveznom proračunu utjecat će i na šanse samog predsjednika, na izborima 2004. Javnost već iskazuje zabrinutost zbog moguće vrlo izgledne recesije. Predsjednik George Bush svjestan je činjenice da će – za tri godine - upravo on biti proglašen odgovornim za lošu ekonomsku situaciju, naravno ako do nje dođe.

XS
SM
MD
LG