Linkovi

Novi pogled na sporna ubojstva stoljeća - svjetski bestseler i na hrvatskom (6/9/01) - 2001-09-06


U Hrvatskoj je ovih dana objavljena knjiga američkog kriminalista i stručnjaka za sudsku medicinu Henrya Leea, Povratak na mjesto zločina. Knjiga je od svog objavljivanja postala svjetski bestseler, ne prvi iz pera Henrya Leea. Na promociji knjige u Dubrovniku bio je nazočan i autor, koji sudjeluje na evropsko-američkom kongresu sudske medicine i genetike, koji je upravo u tijeku u ovom gradu.

Knjiga Povratak na mjesto zločina analizira sedam kontroverznih ubojstava 20. stoljeća, koja su se dogodila u Sjedinjenim Državama. Koristeći se najnovijim znanstvenim spoznajama Henry Lee ispituje dokazni materijal iz vrlo ispolitiziranog slučaja talijanskih anarhista Sacca i Vanzettia s početka stoljeća, otmicu sina Charlesa Lindbergha, atentat na predsjednika Kennedya, te na kraju, dokaze korištene na medijskom spektakl suđenju O.J. Simpsonu.

Zajedno s liječnikom Jerryem Labriolom, Henry Lee preispituje otiske prstiju, tragove krvi, ponovno čita iskaze svjedoka, druge sudske spise, te koristi analizu DNK-a, koja je istražiteljima na raspolaganju tek nekoliko posljednjih godina.

Upitali smo doktora Leea, da li bi ishod istrage u nekima od tih ubojstava danas bio drugačiji, da su istražiteljima na raspolaganju bila moderna sredstva? "Smatram da znanstvenici trebaju utvrditi činjenice. Nije na nama da provodimo zakon. Prikupljene dokaze stavljamo na uvid čitatelju ili poroti, neka ona prosudi kako su vođene istrage tih ubojstava. Moj je zaključak da se i danas u istragama često čine iste pogreške kao i prije stotinu godina. Policijski istražitelji griješe ili ne slijede pravila svoje profesije. Javno mnijenje i danas ponekad snažno utječe na ishod istrage i suđenja."

Henry Lee u svojoj knjizi navodi primjere skrivanja, uništenja te podmetanja dokaznog materijala od strane policije, nepravilnog osiguranja mjesta zločina, pogrešne identifikacije, prikupljanja i čuvanja dokaznog matirijala. “Uvjereni smo da se slične tehničke i sudske pogreške ponavljaju – od prilično primitivne istrage ubojstava za koje su početkom dvadesetog stoljeća bili optuženi Sacco i Vanzetti pa do sofisticirane forenzičke analize u slučaju O.J. Simpsona”, pišu u pogovoru knjige Povratak na mjesto zločina Henry Lee i Jerry Labriola.

Henry Lee predaje na Sveučilištu New Heaven, u saveznoj državi Connecticut. Konzultant je više od tri tisuće pravosudnih ustanova. Posljednjih je godina čak četiri puta boravio u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, gdje je sudjelovao i identificiranju žrtava ratnih zločina. "Analiza DNK ima izravnu primjenu u identifikaciji žrtava iz masovnih grobnica. Nju se koristi uz klasične metode identifikacije: otisci prstiju, zubala, analiza fizionomije. Ali te su tradicionalne metode vrlo slabe kada su u pitanju žrtve masovnih ratnih zločina. Ja radim na nekoliko takvih projekata. Recimo, identifikacija oko 4 tisuće žrtava masakra u Srebrenici. U Bosni i Hercegovini sada postoji i laboratorij u kojem se provodi takva identifikacija žrtava."

Henry Lee kaže da je spreman pomoći forenzičarima koji rade na Kosovu odnosno Jugoslaviji, kako bi se utvrdio identitet mnogih tamošnjih žrtava ratnih zločina. O svojim iskustvima iz Hrvatske, Henry Lee kaže da su “hrvatski policijski istražitelji s kojima je radio vrlo profesionalni, te da mnogo znaju o svom poslu.” Uz to, kaže doktor Lee, “posjeduju i zdrav razum, što je za dobrog istražitelja najvažnije.”

Knjigu Povratak na mjesto zločina u hrvatskom prijevodu objavila je Matica hrvatska.

XS
SM
MD
LG