Linkovi

Optužnica protiv Gotovine - prijetnja vojnoj doktrini NATO saveza (5/9/01) - 2001-09-05


Dnevnik Wall Street Journal nedavno je objavio komentar pod naslovom Lak na obaraču - argumenti protiv haaškog Tribunala. Autori članka, washingtonski odvjetnici David Rivkin i Lee Casey, kritiziraju Tribunalovu optužnicu protiv hrvatskog generala Ante Gotovine, tvrdeći da ona predstavlja “opasan presedan i prijetnju vojnoj doktrini NATO saveza.”

David Rivkin i Lee Casey smatraju da je operacija Oluja, kojoj je na terenu zapovjedao Ante Gotovina, bila primjer preuzet iz ratnih udžbenika NATO saveza - munjevita akcija izvedena vrlo pokretljivim vojnim snagama, znatno jačim od neprijateljevih, kojoj je cilj brza pobjeda. “Civili su bježali jer im je vojska dopustila slobodan put. Žrtve su zbog toga bile minimalne. Do sada se smatralo da su ovakve operacije u potpunosti u skladu s ratnim pravom, čak ako je i dolazilo do masovne dislokacije civilnog stanovništva” – pišu u svom članku David Rivkin i Lee Casey, koji rade za odvjetničku tvrtku Baker & Hostetler.

Opasan presedan

U intervjuu za Glas Amerike gospodin Casey ocjenjuje da optužnica protiv Ante Gotovine predstavlja opasan presedan. "Ako se generala Gotovinu proglasi krivim, vođenje vojnih operacija će biti prilično, ako ne i u potpunosti, otežano. Barem ako je u pitanje vođenje ozbiljnih vojnih operacija, u kojima se koristi premoćna, odlučujuća vojna sila. Takve vojne operacije karakteriziraju vojnu doktrinu NATO saveza. Tribunalovi tužitelji tvrde da su se za Oluje dogodili neki zločini, da je Gotovina bio odgovoran za operaciju općenito, prema tome on je i odgovoran za te incidente. Po mom mišljenju, na takve vrlo široke i neodređene kriterije ne može pristati niti jedna vojska na svijetu."

Tragične posljedice rata neizbježne

David Rivkin – inače bivši dugogodišnji hrvatski pravni savjetnik kada je u pitanju haški Tribunal - smatra da je Oluja bila iznimna vojna operacija, u kojoj je bilo vrlo malo žrtava, a eventualni ratni zločini dostizali su tek razinu pojedinačnih incidenata. “Tragične se posljedice vojnih operacija trebaju što više ograničiti, no one su u post-ratnoj stvarnosti neizbježne. Najnoviji primjer je Kosovo. Tamo je nakon ulaza NATO snaga pobijeno vjerojatno na stotine Srba, a tisuće su pobjegle.” Ako se te tragične posljedice rata u potpunosti nastoji kriminalizirati – smatra David Rivkin – radi se o pokušaju da se izvan zakona stavi rat, sam po sebi.

“Ako to žele učiniti, tribunalovi bi se tužitelji trebali otvoreno izjasniti u prilog te ideje, tako da o tome počne opća svjetska raspra” – kaže ovaj washingtonski odvjetnik. On dodaje da s američke točke gledišta, optužnica protiv generala Gotovine ne predstavlja jedino neugodnost za neke bivše dužnosnike vlade predsjednika Clintona, koja je – prema članku tjednika Newsweek – podržala i dopustila operaciju Oluja. "To je važno, ali znatno manje od činjenice da optužnica predstavlja značajan i negativan presedan. Šteta je već počinjena samim njezinom podizanjem. Jer, presedan bi se jednog dana mogao proširiti i na situaciju na Srednjem Istoku, ili na eventualni sukob u vezi s Taiwanom. Opasan je presedan činjenica što se ratne operacije – izvedene u skladu s tradicionalnim shvaćanjem ratnog prava – ovo optužnicom kriminaliziraju."

Kriminalizacija rata ide na ruku diktatatorima

Ratno pravo nastoji ostvariti ravnotežu humanitarnih normi i vojnih imperativa, objašnjava David Rivkin. “Bespredmetno je postavljati idealističke ciljeve koji se neće moći ostvariti. Te su se zadaće međutim prihvatili haški tužitelji”, komentira ovaj washingtonski odvjetnik. "Henry Kissinger je jednom prilikom rekao – kriminalizacijom rata međunarodna se zajednica stavlja na milost najbeskrupoloznijih diktatora, Gadafija ili Saddama Huseina, koji ionako ne poštuju međunarodne norme. Zemlje koje poštuju međunarodno pravo – Amerika, Britanija, Njemačka ili Francuska - pri tome bi ostale razoružane. To bi bilo u potpunoj suprotnosti inteciji međunarodnih normi."

Lee Casey dodaje da su Tribunalovi suci u pravilu oprezniji od tribunalovih tužitelja, kada je u pitanju ovakva – kako je rekao – “rekonstrukcija međunarodnog prava.” No, bez obzira na to, haški će Tribunal imati znatne - po njegovom mišljenju negativne - posljedice po međunarodno kazneno pravo.

XS
SM
MD
LG