Linkovi

Posao i dokolica u Americi - rezultati ankete objavljene pred Dan rada (1/9/01) - 2001-08-31


U ponedjeljak se u Sjedinjenim Državama obilježava Dan rada. Nedavno je provedena anketa koja nastoji utvrditi što uposleni Amerikanci misle o svom poslu te o slobodnom vremenu. Kako javlja Linda Cashdan, rezultati ovogodišnjih ispitivanja uglavnom su pozitivni.

Većina zaposlenih Amerikanaca kaže da voli svoj posao te da ih se na radnom mjestu tretira s poštovanjem. 76 posto ih smatra da su odgovarajuće plaćeni. No kako kaže Guy Molyneaux iz istraživačke Agencije Peter D. Hart ovi opći podaci kriju važne razlike među različitim kategorijama radnika. Najnezadovoljniji su, prirodno, oni koji najmanje zarađuju – manje od 20 tisuća dolara godišnje. "Svega 23 posto radnika iz te skupine izdvaja sredstva u mirovinski fond. Svega 23 posto njih ima plaćeno zadravstveno osiguranje. Dakle, ispod površine koja ukazuju na radničko zadovoljstvo nalaze se milijuni američkih radnika koji i nisu baš tako zadovoljni."

Mjenjanje radnog mjesta - put k uspjehu

Naime, sve je više bračnih parova kod kojih oba partnera rade. Sve više muževa pomaže u kućanskim poslovima premda žene još uvijek nose glavni teret brige za djecu i kućanstvo. Kao rezultat toga, kaže analitičarka Instituta American Enterprise Karlyn Bowman, odnos žena prema poslu, kako se čini, reflektira njihovu dob: "Zaposlene majke, općenito gledano, tvrde da su zadovoljne svojim poslom, ali da su manje zadovoljne s količinom slobodnog vremena koje im je na raspolaganju. Udane zaposlene žene s odraslom djecom, koja više ne stanuju s roditeljima, bile su među najzadovoljnijom kategorijom zaposlenih žena."

Dok se nekada promjena radnog mjesta smatrala izvorom nesigurnosti, Karlyn Bowman kaže da se danas mijenjanje radnog mjesta smatra načinom napredovanja u karijeri, naročito među mladima: "U jednom istraživanju 1977. godine 47 posto tinejdžera je reklo da im je u potrazi posla jedan od najvažnijih čimbenika imati sigurno radno mjesto. Danas je taj broj pao na svega 21 posto."

Preklapanje posla i odmora

Tom Reihle, koji radi za jednu tvrtku za istraživanje javnog mnijenja, uviđa još jedan trend: moderna tehnologija dovodi do “preklapanja posla i odmora” među fakultetski obrazovanim djelatnicima. "36 posto Amerikanaca priznaje da radno vrijeme koriste za obavljanje privatnih stvari putem Interneta. Je li to fer prema njihovoj kompaniji? S druge strane, 43 posto kaže da ostaju na poslu i van radnog vremena kako bi obavvili u radno vrijeme nebavljani dio posla."

Novi podaci također ukazuju na promjene o količini posla koje obavljaju razne kategorije uposlenika. Prije sto godina, deset posto američkih radnika – fizički radnici s najnižim primanjima - radili su godišnje, u prosjeku, 600 sati više od najbolje plaćenih uposlenika. Danas kategorija najslabije plaćenih radnika godišnje u prosjeku radi 400 sati manje od najbolje plaćenih američkih profesionalaca.

Obavljanje posla od kuće

A kako američki radnici – što tvornički, a što uredski - provode svoje radno vrijeme? Tom Reihle je profesionalni anketar koji provodi ispitivanja javnog mnijenja. Tijekom prošlog vikenda, provodeći anketu o predstojećem Danu rada, gospodin Reihle je ustanovio da se sve više briše linija koja dijeli posao i dom: "Osamnaest posto svih uposlenika sada svoj posao obavlja ne u poduzeću ili tvornici ili uredu već kod kuće. Osim toga, dvadeset-tri posto uposlenika tvrdi da toliko uživaju u svom poslu da im je teško prestati raditi na slobodne dane i praznike."

Sve više ljubitelja dokolice

Radna etika je u Sjedinjenim državama uvijek bila vrlo jaka. Jedno ispitivanje javnog mnijenja iz 1973, primjerice, pokazalo je da bi 68 posto radnika nastavilo raditi čak i kada bi mogli živjeti vrlo udobno bez radnog mjesta. Prošlogodišnja anketa, na kojoj je bilo postavljeno isto pitanje, dobila je potpuno jednake odgovore. Međutim, analitičarka Instituta American Enterprise, Karlyn Bowman, kaže da najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se mijenjaju stavovi o slobodnom vremenu i dokolici: "1975, 48 posto ispitanika kazalo je anketaru da je 'rad najvažnija stvar u životu, a svrha dokolice je da se napune baterije tako da bi se bolje obavljao posao'. Sada tako odgovara 34 posto ispitanika. Broj onih koji se odlučuju za odgovor poput "slobodno vrijeme je vrlo važno” popeo se na 40 posto. Sve veći je broj Amerikanaca koji se ne mogu odlučiti što im je važnije – rad ili dokolica."

Prioritet ljetovanju, a ne plaći

Premda 70 posto američkih uposlenika kaže da ima jednaku količinu ili čak i više vremena za dokolicu nego što su to imali njihovi roditelji, gospođa Bowman tvrdi da danas sve više uposlenih Amerikanaca iskazuje želju za još više slobodnog vremena. Međutim, ako ih se pita žele li više slobodnog vremena ili više novaca, većina ispitanika se odlučuje za novac, kaže anketar Guy Molineaux. No, dodaje on, ako se izbor suzi na "tjedan ljetovanja ili jednotjedna plaća", većina ipak izabere tjedan dana ljetovanja. "Radi se o fundamentalnoj kulturalnoj promjeni u protestantskoj radnoj etici, koja dominira Amerikom. Mislim da, ako se nastavi takva promjena, američki će uposlenici početi zamjećivati da, po pitanju ljetovanja i općenito slobodnih dana, kaskaju za većim dijelom svijeta."

Svojedobno, kaže gospodin Molineaux, Amerikanci su ocjanjivali sami sebe prema svom poslu, odnosno radnom mjestu, a ono što se događalo izvan posla bilo je manje važno. Današnji uposlenici smatraju da termin "zadovoljstvo vlastitim poslom" zahtijeva adekvatnu ravnotežu između rada i dokolice.

XS
SM
MD
LG