Linkovi

Američko čelništvo u svijetu - potreba ili "recept za katastrofu"? (30/8/01) - 2001-08-29


Neki se zalažu za maksimalni angažman na svjetskoj sceni, kako bi se održao mir i sadašnji globalni poredak. No, protivnici upozoravaju da se takvoj američkoj dominaciji protive i američka javnost a i ostatak svijeta.

Sjedinjene Države na globalnoj sceni nemaju suparnika. Thomas Donnelly, čelnik projekta Novo američko stoljeće, smatra da bi tako trebalo i ostati. Projekt Novo američko stoljeće okuplja novinare i političare koji promiču ideju američkog čelništva na svjetskoj sceni. Thomas Donnelly kaže da prijetnje Sjedinjenim Državama nisu velike kao za hladnog rata, ali ih je više: "Mnogo je zemalja koje nisu zadovoljne sadašnjom konstelacijom snaga. To su anti-demorkatske zemlje, koje američko vodstvo dovode u pitanje u nekoliko područja. Prema tome, pred Amerikom je dosta posla. Samo zbog toga što ne postoji prijetnja uništenja cijele zemlje, kao ranije, to ne znači da moramo ostati pasivni."

Donnelly: "Misije uspjevaju ako ih vodi Amerika"

Projekt Novo američko stoljeće naglašava opasnost od sve jače, hegemonističke Kine, te od Irana i Iraka. Stručjaci okupljeni oko ove inicijative smatraju da Amerika treba biti spremna na istovrmeno vođenje više ratova, manjih ili većih. Za to su potrebne baze u mnogim djelovima svijeta: od Balkana, Srednjeg istoka do jugoistočne Azije.

Thomas Donnelly smatra da nije dovoljno računati na postojeću ravnotežu snaga ili na regionalne saveznike. Tek kad Amerika povede, drugi će je slijediti, smatra on. "Saveznici su spremniji sudjelovati u međunarodnim misijama ako su Sjedinjene Države snažne i ako i one sudjeluju u misiji. Iskustva s Balkana, iz prošlog desetljeća, ukazuju na to. Misije uspjevaju kada ih vode Sjedinjene Države."

"Recept za katastrofu"

Radi se o receptu za katastrofu – smatraju kritičari ove teorije. Oni navode riječi Edmunda Burkea, britanskog državnika iz 18. stoljeća, koji je jednom prilikom rekao: “Užasavam se naše snage i naše ambicije. Strah me je onih koji nas se jako boje.” Kritičari američke dominacije svijetom ukazuju na činjenicu da je britanska imperija bila uspješna jer se na svom vrhuncu sama zauzdavala, ograničavala, a nastojala je i održati ravnotežu snaga. Glavni joj je cilj bio spriječiti savezništvo vlastitih neprijatelja.

Upravo bi ideje koje zastupa Projekt Novog američkog stoljeća dovele do stvaranja jedne takve anti-američke koalicije, smatra Richard Kohn, profesor vojne povijesti na Sveučilištu Sjeverne Karoline. "Takvo polazište isprovociralo bi jak otpor, neprijateljstvo, te moguće sukobe, koje mi nastojimo izbjeći. Sjedinjene Države lako mogu isprovocirati zavist drugih zemalja, njihovo neprijateljstvo. Naši se postupci lako mogu pogrešno intepretirati. Glavna opasnost u vezi s time prijeti u odnosima s Kinom, te u manjoj mjeri s Rusijom."

Kohn: "Utjecaj se može ostvariti na niz načina, a ne samo vojskom"

Ako Washington počne smatrati Kinu neprijateljski nastrojenom zemljom, ona to lako može i postati, smatra Richard Kohn. On upozorava da Sjedinjene Države ne bi trebale raditi na stvaranju anti-kineskih regionalnih saveza: "Mislim da Sjedinjene Države ne bi trebale preuzimati ulogu jamca stabilnosti, niti u jednom dijelu svijeta. Jer, mi to ne možemo. Za to nemamo sredstava. Američka javnost ne želi da mi širom svijeta preuzimamo takve obaveze."

Richard Kohn smatra da se američki utjecaj može ostvariti na niz načina, a ne samo vojom silom. Sjedinjene Države mogle bi na svjetskoj sceni mnogo više postići ako bi slijedile svoja anti-imperijalistička načela, kakva su je odlikovala u prošlosti – smatra Richard Kohn, profesor vojne povijesti na Sveučilištu Sjeverne Karoline.

XS
SM
MD
LG