Linkovi

Američka pita 2. - najgledaniji film u SAD u posljednja dva tjedna (27/8/01) - 2001-08-27


Najgledaniji film u američkim kinematografima ovaj tjedan jest American Pie II - Američka pita drugi dio. A kako smo mogli ovih dana pročitati, ovaj projekt se smatra u financijskom smislu jednim od najuspješnijih filmova za teenagere.

Većina profitabilnih filmova dobiva nastavke. Komedija Američka pita iz 1999. godine nije u tom slučaju bila iznimka. Dvije godine nakon izvornika, drugi dio pojavio se u američkim kinima i, ako je suditi po broju gledatelja, na putu je da postane jedan od glavnih ovogodišnjih hitova velikog ekrana.

Radnja se događa godinu dana nakon završene gimnazije, kad Kevin - gledatelji prvog dijela Američke pite jamačno ga se sjećaju - organizira ponovni sustret stare družbe u jednoj vikendici na jezeru Michigan. Ozova djevojka nalazi se na studiju u Parizu, a on se mora odupirati raznim oblicima iskušenja koje naravno vrlo često dolaze u obliku privlačnih mladih djevojaka. Nadia se vraća iz Češke kako bi nastavila zavoditi sramežljivog Jima, kojem je glavni savjetnik njegov izuzetno opušteni otac...

No i ostali dio ekipe iz prvog dijela ima svoje romatične i one druge probleme. Glumac Sean William Scott koji u oba dijela glumi Stiflera kaže kako si je tijekom snimanja cijela ekipa mogla priuštiti mnogo improvizacije, jer su u osnovi njihovi likovi dopadljivi: "Mislim da kad su vam likovi važni i kad se to nalazi u pravom kontekstu, dakle, ne biti vulgaran zato da se bude vulgaran, ako učinite prave stvari i ne odete predaleko, to može funkcionirati."

Filmski kritičar Chicago Tribunea Michael Wilmington pita se koliko se humora može izvući iz glume pet-šest nespretnih momaka koji izigravaju zavodnike među pet-šest popustljivih tinejdžerki. Po njegovom mišljenju, ne dovoljno da bi se od toga napravio cjelovečernji film. Iako priznaje da je u prvom filmu iz 1999. godine uživao s istim likovima koji su se nalazili u zadnjem razredu gimnazije i istraživali svoju sekusualnost, Wilmington smatra da Američka pita 2, okuplja istu glumačku ekipu koja izvodi iste reciklirane seksualne šale i to samo sa svrhom da bi zadovoljila financijske apetite svojih producenta...

Stoga, većina kritičara slaže se da bi ovaj film trebalo analizirati više s aspekta marketinške strategije, negoli kao umjetničko djelo. Svi se slažu da je riječ o pažljivo promišljenoj investiciji kojoj je prvenstveno cilj privući, uzbuditi i dražiti mlade. No kako bilo da bilo, možda je najpotpuniji opis ovog filma onaj vrlo kratak kritičara New York Timesa A. O. Scotta - "Ovo je formula koja može funkcionirati zauvijek". Recimo na kraju i to da je Američka pita dva prvi ovogodišnji film koji se dva tjedna uzastopce nalazi na prvom mjestu po gledanosti u američkim kinima.

XS
SM
MD
LG