Linkovi

"Sam svoj majstor" u sudnici (23/8/01) - 2001-08-22


Na televiziji, biti svoj vlastiti odvjetnik, izgleda prilično jednostavno – vlastiti se slučaj iznese, s najdubljim uvjerenjem, oštrom, ali dobronamjernom sucu. Nakon nekoliko trenutaka, ispunjenih reklamama, sudac se vraća i objavljuje svoju odluku. Sve izgleda tako jednostavno, da se čovjek mora zapitati kome uopće trebaju odvjetnici.

Povijest samozastupanja pred sudom u Sjedinjenim Državama nije započela sa serijama poput "Sutkinja Judy", ili "Narodni sud", ili desetak sličnih koje se emitiraju na brojnim televizijskim kanalima. To je ustavno pravo koje seže u same početke američke povijesti. Međutim, posljednjih godina, kako piše dnevnik Christian Science Monitor, američki sudovi bilježe ogroman porast broja slučajeva u kojima stranke same sebe zastupaju. Najčešće, radi se o relativno nekompliciranim pitanjima poput malih financijskih potraživanja ili razvoda.

Neki ljudi sami sebe zastupaju iz jednostavnog razloga što im je unajmljivanje odvjetnika preskupo. Drugi vjeruju da je njihov slučaj toliko jasan da mu ne treba posebna pravnička interpretacija. Treći naprosto hoće sami rješavati svoje probleme. Kojigod da ih vode razlozi, trend postaje jak, ponegdje i prejak.

Recimo, 1998, u Kaliforniji, više od polovice slučajeva iz područja obiteljskog prava imalo je barem jednu stranku koja se sama zastupala. U saveznim prizivnim sudovima, broj slučajeva sa samozastupanjem stranaka - ili samo jedne stranke - porastao je na 49 posto. Najrječitije se taj trend vidi u rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, koje je proveo Nacionalni centar za pravno zastupanje – 58 posto Amerikanaca vjeruje da bi, u slučaju potrebe, sami najbolje na sudu zastupali svoje potrebe.

Odvjetnici se već prilagođavaju ovom trendu – mnogi preko svojih web sajtova nude savjete za jednostavne slučajeve koji su ili besplatni ili koštaju tek par desetaka dolara. Neki su se povezali sa zainteresiranim građanskim udrugama nudeći, za minimalnu naknadu, unaprijed pripremljene preporuke i savjete tipa sam-svoj-majstor. Najveći dio takvih savjetodavnih usluga nudi se preko interneta.

Primjerice, po cijeni od 52 dolara i uz ulaganje petnaestak minuta da se odgovori na online upitnik od šest strana, organizacija Legal Advice Line pružit će korisniku pune dvadeset-dvije stranice pravnog dokumenta kojim se od suda traži razvod braka. Osim razvoda, ovakvo pravno savjetništvo pogodno je i za izradu oporuka – cijena: trideset dolara, a utrošak vremena – oko pola sata, jer je i upitnik dulji nego za razvod.

Istu tehnologiju počelo je koristiti i nekoliko sudova. Korisnicima se nudi mogućnost da svoje slučajeve, odnosno eventualne tužbe sroče preko kompjutera odgovarajući na niz pitanja, pri čemu će sam kompjuter izraditi tekst pravnog predloška. U saveznoj državi Utah, sudovi su počeli koristiti takav sistem krajem prošle godine i već do sada više od 10 posto slučajeva razvoda predano je sudu online – značajno više nego što je bilo tko očekivao.

XS
SM
MD
LG