Linkovi

Od helikoptera do divljih konja - dražba američke vlade na internetu (22/8/01) - 2001-08-21


Želite li kupiti magarca ...ili možda konja? Možda helikopter, ili dijamant od 3 karata, ili kuću s četiri spavaće sobe u Burbanku, ili Lamborghini, trgovinu živežnim namirnicama u Teksasu, ili, pak, patrolni brod američke obalne straže? Sve se to može kupiti na Internetu, na dražbi. Ali, ne na e-Bayu ili Yahoo aukciji. Sve to i još više ponuđeno je na elektronskoj dražbi američke vlade.

Šest godina nakon početka elektronske trgovine na Internetu, američka savezna vlada uključila se u kibernetsku prodaju, upravo u vrijeme kada su deseci, čak i stotine internetskih trgovačkih kompanija na rubu propasti. Savezna vlada, međutim, pred svima njima ima veliku prednost. Uncle Sam, kako Amerikanci nazivaju svoju vladu, za razliku od privatnog sektora ne treba brinuti o profitu. Ne treba snositi niti troškove inventara, niti plaćati dionički udio svojim uposlenicima. Točnije rečeno – sve što proda, čista je zarada.

Ono što američka vlada prodaje na internetskoj dražbi, ionako joj je na teret, kojeg se mora riješiti. Radi se, naime, o robi i dobrima zaplijenjenim tijekom istraga FBI-ja, Savezne agencije za borbu protiv droga i drugih vladinih agencija za borbu protiv kriminala. Takva se roba i ranije prodavala na dražbama, ali, od prije nekoliko mjeseci, dražbe su postavljene i na web sajtu www.gsaauctions.gov. Ekonomski gledano, online dražba se pokazuje pravim uspjehom – prati ju veći broj potencijalnih kupaca nego što se to ikada dogodilo tijekom tradicionalne dražbe, a, prodani predmeti i dobra postižu i više cijene.

Za potencijalne kupce, ova je dražba nalik rasprodaji. Cijene su prihvatljive, bez obzira radi li se o potpuno novoj, ali suvišnoj uredskoj opremi i namještaju ili, pak, o prilično egzotičnim zaplijenjenim robama. Recimo, helikopter talijanske proizvodnje prodan je za 655 tisuća dolara, luiksuzno opremljen Bentley za 168 tisuća, a sportski ribarski brod za 131 tisuću dolara. Prestižni sportski automobil Dodge Viper, zaplijenjen u jednom slučaju prijevare s osiguranjem, prodan je za 56 tisuća dolara.

Kako rekosmo, prodaju se i konji i magarci. Oni nisu zaplijenjeni i nemaju nikakve veze sa kriminalom. Radi se o životinjama iz stada divljih konja i magaraca koja nastavaju velike površine zaštićene divljine i nacionalnih parkova u vlasništvu američke vlade. Kako bi se broj životinja održavao u ravnoteži s teritorijem koji zauzimaju, dio životinja se hvata, pripitomi i prodaje zainteresiranim kupcima. Na posljednjoj takvoj dražbi, konji su prodavani po cijeni u rasponu od 140 dolara za šestogodišnjaka, pa do 1260 dolara za dvogodišnju pinto kobilu.

XS
SM
MD
LG