Linkovi

Evropski tisak o mirovnom sporazumu za Makedoniju - “nada je trijumfirala nad stvarnošću” (15/8/01) - 2001-08-15


“Nadajmo se da sukobljene strane shvaćaju da će međunarodne snage doći u Makedoniju tek ako se postigne trajno primirje” – upozorava uvodničar britanskog Guardiana. On dodaje da se 'Makedonija nalazi na rubu građanskog rata.' I jedna i druga sukobljena strana imaju sposobnosti da promjene ovakvu situaciju na bolje, ali to će se učiniti jedino ako se prestane pucati” – piše u uvodniku londonskog dnevnika.

Vanjskopolitički komentator francuskog dnevnika Le Figaro, Pierre Rousseolin, smatra da 'Evropska Unija i NATO savez u Makedoniji na kocku stavljaju mnogo toga'. “Ako nasilje zaista prestane, bit će to prvi put da je na Balkanu spriječen rat širih razmjera, prije no što je on zapravo počeo” – piše ovaj francuski kolumnist. On se nada da će “Zapad pronaći dovoljno političkih i gospodarskih argumenata da uvjeri Albance i Makedonce da je mir u njihovom vlastitom interesu.”

Komentator njemačkog dnevnika Frankfurter Allgemeine, Matthias Rueb, smatra da će “međunarodna misija u Makedoniji biti osuđena na propast od početka – ako NATO nije spreman suprotstaviti se albanskim gerilcima.” Na Balkanu se nacionalno samo-opredjeljenje još uvijek izjednačava s etničkom pripadnošću. “Zapad će zbog toga u Bosni, na Kosovu i u Makedoniji morati biti prisutan još barem nekoliko desetljeća, kao glavni promicatelj jednakih prava za sve narode, te branitelj postojećih državnih granica” – smatra komentator njemačkog lista.

Grčki list Ta Nea smatra da 'sporazum ne predstavlja razlog niti za slavlje a niti za optimizam.' Uvodničar tog dnevnika tvrdi da albanski pobunjenici ne namjeravaju prekinuti s oružanim napadima, a da makedonski parlament nije spreman prihvatiti ustavne promjene u korist Albanaca, koje je tražio Zapad. “Sjedinjene Države” – smatra uvodničar grčkog lista – "ponekad neizravno a ponekad izravno – podržavaju albanske pobunjenike. Postavlja se pitanje želi li Washington da Makedonija uopće postoji?” – pita se grčki uvodničar, dodajući da je 'prirodni interes Grčke da se postojeće granice na Balkanu ne mijenjaju.'

Uvodničar švicarskog Tages–Anzeigera smatra da je “mirovni sporazum već sada postao farsa.” “Čelnici sukobljenih zajednica nisu na njega pristali zbog toga što su naglo sazreli, već zbog pritiska sa Zapada. Naime, već smo na Kosovu vidjeli da su gerilci međunarodnoj upravi spremni predati jedino oružje ili streljivo koje im ne treba. Ono pravo naoružanje bit će zakopano, kako bi bilo na dohvat ruke u nekoj budućoj krizi” – prognozira uvodničar švicarskog lista.

XS
SM
MD
LG