Linkovi

Harley-Davidson, Well Made in USA, Prvi dio


Neutaziva americka glad za kretanjem, za otvorenom cestom, za slobodom, vjecna je americka tema. A jedan legendarni komad masinerije klasicni je americki simbol slobode. Utjecao je duboko i na pojedince i na popularnu kulturu...Zasto, gdjegod se nasao, privlaci brojne znatizeljnike i u njih izaziva zavist i divljenje? Ako to morate pitati, reci ce vam njegov vlasnik, onda odgovor ionako ne biste razumjeli! Mozda ce prica koja slijedi, biti od pomoci..

U svakome od nas krije se malo buntovnog i odmetnickog

Njegov tutanj, dubok, pravilan i dugotrajan, razlijeze se vozacevom dusom; zvuk je to koji on osjeca isto toliko koliko ga i cuje. Niti jedan drugi ne proizvodi bas takav zvuk. Na pustoj, sporednoj cesti ili na pretrpanoj gradskoj ulici, zvuk je to koji zahtjeva pozornost i postovanje..

Pa, ipak, malo je onih koji ce pokusati pobiti tvrdnju da su tromi i lijeni, da benzin pohlepno gutaju, da su, sto se tehnologije tice - pretpotopni, da ih "tuku" njihovi brzi, moderniji japanski ekvivalenti….Zasto su onda tako ludo popularni? Tako prizeljkivani? Tako obozavani? Zato sto je svatko, tko u njegovo sedlo zeli skociti, barem donekle motiviran njegovom aurom buntovnog i odmetnickog! A u svakome od nas, priznajte, krije se malo odmetnickoga...

Harley-Davidson, ta stopostotna americka masina, nije savrsen, nije besprijekoran, ali je zato posten i valjan; bombastican, drzak i smion, bas kao i zemlja koja ga proizvodi! Made in USA, well Made in USA! ..Imati Harley-Davidson, znaci svijet oko sebe dozivljavati svakime od svojih cula! Ako to cinite u drustvu srodnih dusa - tim bolje!! Oni to ionako vole raditi grupno!!! Zaljubljenici u Milwaukee Thunder, u svih njegovih 300 i nesto kilograma celika i benzina, u nacin zivota prozet neopisivim bratstvom, voze pod geslom "Live to Ride - Ride to Live", Zivi da vozis, vozi da zivis! Svatko tko se na cesti nasao, za volanom automobila, i morao malo skrenuti ustranu da bi propustio skupinu Harleyja da protutnji mimo njega, zna da draz Harleyja lezi upravo u njegovom buntu, u njegovoj mistici "negativnog tipa".

Pocelo je skromno...

Harley-Davidson, kompanija i njezin simbol, pomogli su u stvaranju - sada i odrzavanju - americke motociklisticke kulture. Kompanija je i kapitalizirala na tom buntovnom, negativnom image-u kad se, 80-ih godina, nasla na ivici bankrota. No, krenimo od pocetka. A pocelo je, doista, skromno. U jednom dvoristu, u Milwaukeeju, 1900. Ocevi-utemeljitelji tog simbola americkog individualizma, simbola bunta protiv establishmenta, protiv preurednog, prereguliranog drustva - 21-godisnji William Harley i jednako mlada braca Davidson - Arthur, Walter i William - umorni od okretanja pedala razmisljali su tada, zapravo, samo o tome kako bicikl zadrzati kao prijevozno sredstvo, ali rijesiti se - nepotrebne gimnastike. Tri godine kasnije, vec su bili spremni na proizvodnju motora i te, 1903, proizveli tri. Godine 1907, vec 150. Godine 1947, Amerikanci su na stranicama casopisa Life ugledali fotografiju koja im je sledila krv u zilama. Nekoliko grubijana na Harleyjima, okruzeni hrpom praznih limenki od piva. Poruka je bila jasna: motocikli su prijetnja drustvu! U stvarnosti, motociklisticka anarhija nije bila nista drugo nego tek sacica pripitih slavljenika na proslavi Dana nezavisnosti u mjestu Hollister, u Kaliforniji. Ostalih 4000 motociklista, koliko ih se u Hollisteru okupilo, ponasalo se sasvim pristojno. No, steta je ucinjena i od tog trenutka motocikli ce zauvijek biti asocirani s opasnoscu, pobunom i nasiljem! Harley-Davidson, najglasniji i najtezi medju njima, bit ce i najgori od svih. Sinonim necudoredja i dekadencije, pobune i zivota izvan zakona.

Od simbola pobune do - poslovnog cuda

Od svoje relativno zdrave predratne reputacije do pojave notorne motociklisticke bande Hells Angels, koje je tako lijepo i zivo u svojoj knjizi, pod istim imenom, opisao Hunter Thompson, skupine koja je prvotno okupljala nezadovoljne veterane drugog svjetskog rata da bi kasnije prerasla u ogromnu organizaciju sa svjetskom reputacijom, dakle, od svog neduznog image-a, preko "andjela iz pakla", do kontrakulturnog klasika "Golih u sedlu", s Peterom Fondom i Denisom Hopperom, prica o Harley-Davidsonu, prica je o njegovom dugom putovanju u glavnu struju americke kulture, prica o americkom uspjehu….Kako je Harley-Davidson prebrodio burne godine "japanske najezde", izbjegao bankrotu i postao "poslovno cudo" koje, na svojim predavanjima, obavezno navode profesori poslovnih skola diljem svijeta? Kako je, od obicnog eksperimenta u dvorisnoj supi, Harley-Davidson prerastao u univerzalni simbol slobode i otvorene ceste te postao jedan od najtrazenijih statusnih simbola 90-ih godina...prica je koju nastavljamo kasnije. U medjuvremenu, negdje izmedju 250 i tristo tisuca vjernih clanova obitelji Harley-Davidson, HOGs, kako ih zovu, akronim od Harley Owners Group, ali, igrom rijeci, i nadimak super-teskom Harleyju (hog, naime, znaci - svinja), dakle, blizu 300.000 njih, stize u mjesto Sturgis, u Juznoj Dakoti, gdje od 4. do 15. kolovoza traje godisnji skup Harleyjevaca. Uz onaj koji se u Daytona Beachu, u Floridi, odrzava svakog ozujka - najmasovniji takav skup vlasnika Harley-Davidsona. Velicanstvena manifestacija ponosa, tradicije, bratstva, machisma i - patriotizma! Oh, i slobode, naravno...

XS
SM
MD
LG