Linkovi

Američki tisak: Suosjećajno lice "suosjećajnog konzervatizma" predsjednika Busha (13/8/01) - 2001-08-13


Pod naslovom “Na redu je – umjereniji Bush” "Christian Science Monitor" jutros piše: “Predsjednik Bush je – kako se čini – počeo zauzimati umjerenije stavove o nizu ključnih pitanja, kao što su istraživanja na matičnim stanicama i useljavanje…Nakon što je u prvih šest mjeseci mandata pokazivao konzervativnu stranu svojeg suosjećajnog konzervativizma, sada počinje naglašavati njegovu – suosjećajnu stranu..Možda se radi o trajnoj promjeni, s obzirom da se u jesen predsjednik mora sa Senatom, u kojem većinu imaju demokrati, raditi na nizu svoji prioriteta – od obrazovanja do povelje prava pacijenata”.

Los Angeles Times piše o “putu američkog tužitelja Marka Harmona u srce tame”. Ovoga mjeseca, ekipa tužitelja haaškog Tribunala, predvođena gospodinom Harmonom, zabilježila je veliku pobjedu, kada je general Radislav Krstić osuđen na 46 godina zatvora zbog svoje uloge u masakru u Srebrenici. Kako piše Times, za tužitelje ovaj je slučaj postao “opsesivna odiseja”, no 56-godišnji gospodin Harmon, bivši branitelj okruga Santa Clara u Californiji, ponosan je, jer je njegova ekipa sastavila “najpotpuniju objektivnu dokumentaciju” srebreničkog masakra. Ipak, za sada ne razmišlja o godišnjem odmoru, jer se sprema za suđenje dvojici visokih dužnosnika bosanskih Srba, čiji bi slučaj kasnije mogao biti proširen i na Radovana Karadžića.

“AIDS predstavlja izazov za vjerske čelnike” – piše "Washington Post", posebno se osvrćući na Katoličku crkvu, koja je “ključni čimbenik u globalnoj borbi protiv ove bolesti”. Katolička crkva – piše Post – zbrinjava više žrtava AIDS-a i članova njihovih obitelji, nego bilo koja druga institucija u svijetu. Papa Ivan Pavao Drugi bio je na samom čelu napora da se povećaju međunarodna izdvajanja za borbu protiv AIDS-a. No - kako ukazuje "Post" – Vatikan je također najglasniji protivnik uporabe kondoma, te odbacuje kampanje obrazovanja posebno ugroženih skupina, kao što su homoseksualci, pridonoseći tako stigmi pod kojom žive.

“U Washingtonu raste jaz između bogatih i siromašnih” – također javlja jutros ovaj washingtonski dnevnik. Najnoviji popis stanovništva pokazao je – piše "Post" – da su tijekom devedesetih bogati postali bogatiji, siromašni – siromašniji, a srednja klasa – manja. Prošle godine, svako deveto kućanstvo u glavnom gradu Sjedinjenih Država zarađivalo je preko 125 tisuća dolara godišnje, a svako peto – manje od petnaest. Prema mišljenju stručnjaka, ovaj fenomen, koji se vidi i u drugim starim urbanim središtima, mogao bi pojačati političke, rasne i ekonomske tenzije.

XS
SM
MD
LG