Linkovi

Organizacija Freedom House: Hrvatska napredovala među zemlje konsolidirane demokracije (11/8/01) - 2001-08-11


U nedavno objavljenom izvještaju organizacije Freedom House pod naslovom “Zemlje u tranziciji 2001.”, Hrvatska je napredovala iz skupine zemalja s tranzicijskim vladama u skupinu zemalja konsolidirane demokracije. Podaci Freedom Housea pokazuju da je Hrvatska također učinila značajne pomake i u vladavini zakona i ekonomskoj liberalizaciji.

Izvještaj “Zemlje u tranziciji 2001.” peti je u seriji izvještaja organizacije Freedom House, u kojima se prate tranzicijski procesi u 27 post-komunističkih zemalja Istočne i Središnje Europe, te bivšeg Sovjetskog saveza. Rezultati istraživanja odnose se na razdoblje između 1. srpnja 1999. i 31. listopada 2000. U tome je razdoblju Hrvatska napredovala iz zemalja s tranzicijskim vladama u skupinu zemalja konsolidirane demokracije, što je od 1997. uspjelo još samo Bugarskoj i Slovačkoj.

Kao prijelomni trenutak u demokratizaciji Hrvatske u izvještaju Freedom Housea ističe se smjena vlasti u siječnju i veljači 2000. “Od dolaska na vlast” – kaže se u dijelu izvještaja koji se odnosi na Hrvatsku – “nova je vlada znatno unaprijedila stanje ljudskih prava u Hrvatskoj, smanjujući ovlasti domaćih službi sigurnosti na polju nadzora i praćenja, mijenjajući zakone o kleveti i uvredi, te počinjući reformirati državni radio i televiziju.

Vlada je, isto tako – ocjenjuje Freedom House - "počela poštivati zahtjeve Zapada da prestane podržavati hrvatske tvrdolinijaše u Bosni i Hercegovini, da dozvoli povratak Srba i da surađuje s Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Den Haagu.” U razdoblju obuhvaćenom izvještajem, Hrvatska je ostvarila najveći napredak na poštivanju političkih prava, provođenjem uglavnom poštenih i transparentnih izbora. Promjena vlade dovela je i do tolerantnijeg odnosa prema institucijama građanskog društva, kao što su ne-vladine organizacije.

Isto tako, znatno je poboljšana sloboda tiska, kao i poštivanje ljudskih prava. Na ovom području – ističe se, međutim, u izvještaju – još uvijek postoje ozbiljni problemi – a to su zakonski propisi o državljanstvu, koji diskriminiraju Srbe, zatim neslužbeno maltretiranje i diskriminacija Srba, Roma i drugih manjina, te neslužbena diskriminacija žena. Povratak Srba – kaže se u izvještaju – još uvijek se odvija sporo. Nova vlada počela se, odmah po dolasku na vlast, boriti protiv korupcije, no – kako ocjenjuje Freedom House – postojeći zakoni za borbu protiv korupcije nisu dovoljno sveobuhvatni i učinkoviti. Manji je napredak postignut i na polju ekonomske liberalizacije, no vlada se – prema izvještaju – suočava s najvećim izazovima upravo na ovom polju, kako zbog visoke stope nezaposlenosti, tako i zbog velikih očekivanja nakon desetljeća autoritarne vlasti i financijskih zlouporaba

Izvještaj organizacije Freedom House sastavljen je na temelju istraživanja provedenih u okviru javno-privatne inicijative, koju uglavnom financira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID. Organizacija Freedom House je nevladina i neprofitna organizacija.

XS
SM
MD
LG