Linkovi

Coca-Cola, It's the Real Thing


Spada u istu ligu u kojoj su i hot dog i apple pie i baseball.... Evocira uspomene na djetinjstvo, na ljeto, na Americanu....Malo je proizvoda za koje Amerikanci imaju tako duboke osjecaje i koje tako uzimaju k srcu. S Coca-Colom - sve je bolje! Coke is it!!!

Prva casa Coca-Cole bila je, po cijeni od 5 centi, servirana 1886. godine, u Jacobsovoj ljekarni - Jacob's Pharmacy, u Atlanti. Bilo je to pice nacinjeno od gustog sirupa pomijesanog s gaziranom vodom. Sirup je bio pripravljen prema receptu lokalnog apotekara po imenu John Styth Pemberton.

Rodjen 1831, u mjestu Knoxville, u drzavi Georgia, Pemberton je zavrsio farmaceutsku skolu i prvo drzao apoteku u Columbusu, takodjer u Georgiji. Za vrijeme gradjanskog rata borio se na strani Konfederacije, bio tesko ranjen i postao ovisnik o morfiju. Po svrsetku rata, Pemberton je preselio u Atlantu i tamo poceo pripremati i prodavati razne lijekove za razne boljke. Jedan od njegovih bestsellera bio je napitak zvan French Wine of Coca. U to vrijeme, kokain nisu smatrali opasnim ili po zdravlje stetnim. Pemberton je formuli dodao jos ekstrakt kofeina iz kola-oraha, porijeklom iz zapadne Afrike, i svoje vino prodavao kao lijek za kojekakve tegobe i poremecaje, od onih nervnog sustava do onih probavnog, ukljucujuci, naravno - glavobolju i impotenciju!

Kad je Atlanta, 1885, uvela zabranu na prodaju alkoholnih pica, Pemberton je morao iz svog vina "izvaditi" vino i pice ponuditi ili kao ljekoviti sirup ili kao bezalkoholni, osvjezavajuci napitak. Mjesecima je eksperimentirao. Kokain i kofein davali su gorak okus i napitak je trebalo dobro zasladiti. Potom je, kao protutezu seceru, trebalo dodati limunske kiseline i okus dodatno poboljsati i obogatiti dodatkom biljnih esencija i aromaticnih ulja. Konacno, 8. svibnja 1886, Pemberton je, u malom laboratoriju u dvoristu svoje kuce u Atlanti, imao sirup koji ce kasnije postati - Coca-Cola.

Sirup od secerne trske + kofein iz kole + kokain iz lista coce bit ce, naravno, jednako vrlo stimulirajucem, "osvjezavajucem" (Pemberton je u svojoj reklami dodao jos i - hranjivom!), rezultatu! Trebalo je jos samo tom "slasnom" i "okrepljujucem" napitku dati ime. Pembertonov knjigovodja Frank Robinson predlozio je ime Coca - Cola, prema njegova dva glavna sastojka. Ispisavsi rukom ta slova, u bijelom, na crvenoj pozadini, promijenivsi slovo "k", u rijeci "kola", u slovo "c", jer tako mu se vise svidjalo, povezavsi dvije rijeci, coca i cola, crticom, Frank Robinson je proizvodu dao i tvornicki znak. Kako je i sanjati mogao da ce on postati i najpoznatiji u cijelom svijetu?! G. 1893, Robinsonov je tvornicki znak bio i registriran pri americkom Uredu za patente.

Nije dugo trebalo da Pembertonov osvjezavajuci napitak dozivi fenomenalan uspjeh. No, sam Pemberton o tome nikad nista nece znati. Umro je dvije godine kasnije, 1888, u 57. godini zivota, sa zaradjenom ustedjevinom od samo 50 dolara. Prava, i tajnu formulu za pripremanje napitka, vec je bio prodao jednom drugom ljekarniku i promucurnom businessmanu u Atlanti, Asi Candleru.

Na prijelazu stoljeca, Candler je vec bio jedan od najbogatijih ljudi u Atlanti, a nakon ogromnog uspjeha na Jugu, Coca-Cola je bila na putu da postane i najpopularnije osvjezavajuce pice u cijeloj zemlji. Tvornice za izradu sirupa otvorene su bile, prvo u Dallasu, pa u Los Angelesu i Philadelphiji. Zadnje godine 19. stoljeca, Candlerova Coca-Cola Company potpisala je prvi ugovor s jednom neovisnom kompanijom za punjenje boca kojoj je dato pravo da kupuje sirup i proizvodi, flasira i distribuira Coca-Colu. Takav licencni ugovor postao je temeljem jedinstvenom distribucijskom sustavu koji danas i karakterizira veci dio americke soft-drink industrije. Candler je svoj proizvod volio i bezgranicno u njega vjerovao. I on je u njemu vidio ljekovito sredstvo protiv nesanice, glavobolje i umora, fizickog i psihickog. Vise nego vlastitom okusu, Coca-Cola svoj komercijalni uspjeh moze zahvaliti Candlerovoj inventivnoj, neumornoj i agresivnoj reklamnoj kampanji. No, sa ciljem da poboljsa njen okus, posvetio je Candler vremena i originalnoj Pembertonovoj formuli. Najznacajnija promjena odigrala se negdje oko 1903, kad je iz nje uklonjen kokain. Tad je, naime, postalo jasno da se ipak radi o narkotiku! Medjutim, mahuna coce zadrzana je u konturama klasicne bocice koja je na trzistu debitirala 1915. Candler se te godine povukao u mirovinu, prava prenio na svoju djecu, a on sam, vec iduce godine, postao gradonacelnikom Atlante.

Uz cijenu od 25 milijuna dolara, kormilo kompanije Coca-Cola preuzima Robert Woodruff, kasnije svima poznat pod imenom Mr. Coca-Cola. I on vise vremena posvecuje marketingu nego proizvodnji. "The Pause that Refreshes" i onaj drugi - "It's the Real Thing", Woodruffovi su dopadljivi i lako pamtljivi slogani. Kad je stao na celo kompanije, Mr. Coca-Cola je imao 34 godine. Njen je vodeci covjek ostao punih 60 godina - 30 godina na aktivnim duznostima, a po povlacenju s njih, jos 30 godina bio je "Big Man" u Coca-Cola Company. Ne samo zato sto je nastavio zivjeti u stanu koji se nalazio u sjedistu Coca-Cole u Atlanti, vec i stoga sto je do zadnjeg dana zivota ostao utjecajni clan njenog nadzornog vijeca. Umro je u tom stanu, 1985, u 95. godini zivota. Pod njegovim nadahnutim vodstvom, Coca-Cola Company je svoju prodaju povecala sa 6 milijuna casa, koliko ih je prodavala 1923, kad je Woodruff i postao njen glavni direktor, na 50 milijuna casa sirom svijeta ....dnevno! Posjetite li, u Atlanti, "World of Coca-Cola", muzej u cast najbogatijem korporacijskom zitelju tog grada, saznat cete da se taj broj vec uveliko promijenio. Danas se taj napitak dnevno uziva vise od 800 milijuna puta. U 195 zemalja svijeta. Woodruffov cilj je i bio da u casi Coca-Cole moze uzivati svatko u svijetu tko je zedan.

Roberta Woodruffa naslijedio je jednako agresivni Kubanac Roberto Goizueta, a kad je on umro, 1997, "tajni recept" povjeren je predsjedniku i izvrsnom direktoru Douglasu Iversenu. Pravi recept, medjutim, dobro je cuvan u trezoru jedne banke u Atlanti. Za razliku od Robinsonovog znaka koji se, u medjuvremenu, nekoliko puta mijenjao - zadnja promjena bila je dodatak valovite vrpce, 1970, kako bi se naglasio Coca-Colin image uvijek mladog, uvijek dinamicnog, popularnog i medjunarodnog pica, Pembertonov recept, danas 115 godina star, dozivio je tek par, davnih promjena.

U Sjedinjenim Drzavama - kulturna institucija! U svijetu - simbol americkog ukusa!!! S Coca-Colom, sve je bolje! Have a Coke and a smile...

XS
SM
MD
LG