Linkovi

Uncle Sam, najdraži ujak Amerike


Kao visok, mrsav, postariji, ali krepak i cvrst, muskarac, sjedih vlasi, bijele kozje bradice, u odijelu na pruge i zvjezdice, pojavio se prvi puta u jednoj politickoj karikaturi za vrijeme rata s Britanijom, 1812. godine. I ubrzo postao personifikacija Amerike. Uz bjeloglavog orla i "stars and stripes", americku zastavu, najprepoznatljiviji simbol Amerike.

Suprotno siroko rasprostranjenom vjerovanju, Uncle Sam nije rodjen 4. srpnja, vec 13. rujna, godine 1766, u Arlingtonu, u drzavi Massachusetts. I imao je mnoga svojstva prije nego sto ga je James Montgomery Flagg, kao mrkog, sjedokosog covjeka, predstavio na svom posteru nad rijecima "I want YOU for U.S. Army", posteru koji je pozivao u vojsku u prvom svjetskom ratu. No, Flaggov portret Uncle Sama zacijelo je najpoznatiji.

Uncle Samov imenjak bio je neki Samuel Wilson, mesar koji je iz Arlingtona preselio u mjesto Troy, u drzavi New York. I odatle, svojim mesnim proizvodima, snabdjevao americku vojsku u ratu 1812. Na svoje je proizvode utiskivao inicijale US. Netko je u sali rekao da ta slova, na Samovoj govedini, ne stoje za "United States" nego za "Uncle Sam" Wilson. Anegdota se brzo prosirila i dovela do radjanja patriotskog simbola koji se otada pa do danas pojavio u brojnim politickim karikaturama, reklamama i posterima, cak i u umjetnosti, na slikama Curriera & Ivesa, Thomasa Nasta, Charlesa Dane Gibsona, Andyja Warhola....

U stvarnosti, zivot Samuela Wilsona nije imao puno zajednickog s Uncle Samom osim sto je i sam bio jedan visoki, vrlo poduzetni Jenki. Lady Liberty, Yankee Doodle, Brother Jonathan...kao americki simbol, Uncle Sam ih, po popularnosti, sve nadmasuje! "Prodavao" je on, u medjuvremenu, i Liberty obveznice i deterdzente i laksative. Njegov cemo sesir naci i na starim albumima Grateful Dead, ponekad na glavi Jerryja Garcie, cesce, naravno, na glavi kostura. Buduci da je njihova glazba i imala anti-establishmentski ton, neki su ih optuzili da se rugaju Samu. "Ne, mi Sama postujemo," odgovorio je clan benda Bob Weir, "i prema njemu se odnosimo kao prema kumu americke kulture." Uncle Samov sesir na glavi je nosio i pjesnik beatnik-generacije, Allen Ginsberg, kad je, 1966, sudjelovao u anti-ratnim demonstracijama u njujorskom Central Parku. Danas, crveno-bijelo-plavi sesir pred Amerikanca iskace na ekranu kompjutora svaki put kad koristi Turbotax, popularni kompjutorski software za izracunavanje poreza na osobni dohodak.

U 19. stoljecu, Uncle Sam je predstavljao ruralnu Ameriku, sto je i bio veci dio zemlje, i bio ostra razlika britanskoj maskoti Johnu Bullu. U nekim politickim karikaturama, Uncle Sam i njegovo pohabano "drugo ja" - Brother Jonathan, bili su zamjenjivi. Cesce, ipak, Uncle Sam je predstavljao saveznu vladu, a Brother Jonathan obicnog covjeka.

Crtac politickih karikatura Thomas Nast, medju cije komicne "izume" spadaju i magarac, kao simbol demokratske, i slon, kao simbol republikanske stranke, bio je taj koji je Uncle Samu dodao kozju bradicu. U Nastovoj karikaturi iz 1869, pod naslovom "Uncle Sam's Thanksgiving Dinner", slavni ujo sjedi na celu stola za kojim, simbolizirajuci razlicite nacije, sjede kineske, spanjolske i irske obitelji.

Za vrijeme nacionalnih kriza, Uncle Sam je, u sebi, nosio veliki autoritet. Lady Liberty, primjerice, nikad nije poticala onu vrstu patriotizma s kojom se ide u rat. Njen je lik vezan uz temu imigracije. Ali, Uncle Sam, on je ratnicki lik. Mozda ga je, stoga, James Montgomery Flagg i odabrao za svoj slavni poster. Za vrijeme prvog svjetskog rata, prodana su cetiri milijuna primjeraka, za vrijeme drugog - vise od milijun. Najslavniji je to, i najcesce parodirani, americki poster svih vremena!

Uncle Samov vatreni patriotizam, iskazan rijecima I want YOU for U.S. Army, Hocu TEBE za americku vojsku, danas je suvise staromodan za njen dugogodisnji slogan - Be all you can be, Budi sve sto ti hoces. Sluzis svojoj zemlji i od toga imas koristi, suvremeni je koncept.

Uncle Samovo Jenki-nasljedje ne odgovara vise niti americkoj rasnoj demografiji. U rasno raznolikoj zemlji, kome vise treba jedan postariji bijelac s americkog sjeveroistoka?! Ali, moguce ga je koristiti u svrhu parodije i u razne druge. Od 60-ih godina naovamo, Uncle Sam zastupao je najrazlicitije svrhe i ciljeve - od diskriminativnih do apsurdnih. Bio je simbol radikalizma i kontrakulture, zastupao i Ku Klux Klan i gradjanska prava i primanje homoseksualaca u vojsku. Svaka ga skupina moze svojatati, svaka ga moze birati za svog glasnogovornika. Svakome, on moze znaciti nesto. Zahvaljujuci toj cinjenici, Uncle Sam je i prezivio do danasnjeg dana.

Od 1961, i njegovi izgledi za buducnost su blistavi, barem u nekim dijelovima zemlje. Narocito u mjestu Troy, u drzavi New York. Naime, te godine, 15. rujna, 87. Kongres Sjedinjenih Drzava prihvatio je rezoluciju prema kojoj je taj gradic, u kojemu je mesar, i praotac americkog nacionalnog simbola, Sam Wilson, zivio i radio, priznat kao sluzbeni dom Uncle Sama. Sto to, prevedeno u turisticke dolare, znaci za Troy, u to nije ni potrebno ulaziti. Mesar Wilson, covjek koji je posluzio kao uzor liku snalazljivog i promucurnog Jenkija, kao inspiracija nacionalnom simbolu, pociva na lokalnom groblju Oakwood. Iako i dalje zivi u bezbroj reklamnih kampanja diljem svijeta…

XS
SM
MD
LG