Linkovi

Jedne zimske noći u Massachusettsu, rođena je košarka


Jedne hladne, zimske veceri, negdje oko 1. prosinca 1891, skupini je mladica, okupljenih u Medjunarodnoj skoli Centra YMCA (Young Men's Christian Association), u Springfieldu, u drzavi Massachusetts, bilo uzasno dosadno. Vani je snijeg neumorno padao, a niske temperature drzale su svakoga u zatvorenom prostoru, cak i one kojima bi malo gimnastike bilo dobro doslo.

Jamesu Naismithu, mladom profesoru fizickog odgoja u skoli, danas poznatoj pod imenom Springfield College, palo je u zadacu da smisli nesto cime ce ih zabaviti i malo razgibati. Nogomet i lacrosse vec su se bili pokazali nezgrapnima i neprikladnima za gimnasticku dvoranu. Naismithu je sinula ideja! Uzeo je dvije kosare za branje bresaka, pricvrstio ih na balkone, na suprotnim stranama dvorane, postavio 13 jednostavnih pravila igre, zatim studente, kojih se u skupini naslo18, podijelio u dvije ekipe sa po devet igraca, dobacio im loptu, te veceri - nogometnu, i rodjen je - Basket Ball.

Studenti su se, potom, razisli kucama, za bozicne blagdane, o novoj igri odusevljeno pricali prijateljima iz drugih skola. Te su od Naismitha odmah trazile da im dostavi pravila. Ona su, oko mjesec dana kasnije - 15. sijecnja 1892, i sluzbeno objavljena Iako je prvi puta igrana u Springfieldu, ljubitelji kosarke znaju da igra, onakva kakvom je danas znamo, nije nastala preko noci. Popularnost joj se brzo sirila, ali njena pravila i njena oprema razvijali su se postupno. Danasnji ljubitelji kosarke tesko da bi i prepoznali igru u njenom ranom obliku. Prvo, bila je puno sporija. Pri svakom zadanom kosu, netko se morao popeti na ljestve i loptu izvaditi iz kosare za breskve. Prelazak na mrezu bez dna eliminirao je iz igre taj zastoj i znatno je ubrzao. Ploca je, povremeno, bila dodavana kasnije, 90-ih godina 19. stoljeca, kako bi navijace s balkona sprijecila da ometaju loptu. Za stalno je postavljena 1904. godine. I prvi su se dresovi razlikovali od ovih danasnjih. Naismithovi momci nosili su crne, vunene majice dugih rukava i isto tako duge, sive hlace. Usput receno, rezultat prve utakmice odigrane 1981, u Springfieldu, bio je - 1-0!!!

A onda, i sama igra! Ta se bitno razlikovala od ove danasnje. Kosarkaske ekipe kao sto su bile New York Renaissance, iz Harlema, i Original Celtics, iz New York Cityja (oprostite, navijaci bostonskih!), putovali su Amerikom i predstavljali joj novi sport. Oni su, u vecini utakmica, i dominirali nad protivnikom.Ta rana takmicenja cesto su bila brutalna i krvava. Igraci su jedan drugoga zestoko i bezobzirno udarali. Kavge i tucnjave bile su cesti prizor. Utakmice su bile tako strastvene da su kosarkaska igralista morala biti osigurana visokom zicanom ogradom kako se nasilje ne bi prenosilo izvan njih, na publiku. Ali ograda je cesto i igrace stitila od te publike i boca i cavala koje je ona voljela bacati na igraliste. Atmosfera na kosarkaskoj utakmici znala je biti tako bucna i razuzdana da su suci cesto nosili - pistolje, kako bi igru i masu drzali pod kontrolom!

Popularnost kosarke brzo je rasla i brzo se sirila. Godine 1937, osnovana je National Basketball League. Ubrzo potom i suparnicka - Basketball Association of America. Kad su se dvije neprijateljske strane konacno udruzile, 1949, nastala je NBA, National Basketball Association.

Kosarka - sport koji je poceo skromno i iz puke dosade, jedne hladne, zimske veceri, 1891, u Springfieldu, u Massachusettsu, danas se igra u vise zemalja nego sto ih je, valjda, u Ujedinjenim narodima. Basketball Hall of Fame, u Springfieldu, nosi ime po "ocu" kosarke - Jamesu Naismithu. Dr. Naismith je umro tri godine nakon sto je njegova sportska igra usla u olimpijski program. Znate li kad je to bilo? One iste godine, na onoj istoj Olimpijadi na kojoj je i Jesse Owens osvojio svoja cetiri zlata - 1936, u Berlinu. Zasto je godina 1976. vazna? Zato sto je te godine, u program olimpijskih igara, uvedena i - zenska kosarka!!! A negdje izmedju, na sceni su se pojavili i "ambasadori dobre volje", Harlem Globetrotters. No, to je vec prica za neku drugu priliku..

XS
SM
MD
LG