Linkovi

Američki tisak: Odlukom predsjednika Busha gotovo nitko nije zadovoljan (10/8/01) - 2001-08-10


Dopuštenje predsjednika Busha da se izvode ograničena istraživanja na stanicama ljudskih embrija predstavlja kompromisnu odluku koja – kako piše američki tisak - nije zadovoljila gotovo nikoga. Pristaše istraživanja – znanstvenici, biotehnička industrija - smatraju da se nije išlo dovoljno daleko. Protivnici, većinom vjerske zajednice i konzervativne organizacije, smatraju da se radi o etički neprihvatljivoj odluci koja će, uz pobačaj, dovesti do dalnjeg ugrožavanja ljudskog života. Donosimo izvatke iz danas objavljenih uvodnika u američkim listovima.

NYT: “Predsjednik je ustuknuo”

Uvodničar New York Timesa smatra da je predsjednik sinoć imao rijetku priliku da donose zaista hrabru odluku koja bi definirala njegov cijeli mandat. “No, predsjednik je ustuknuo” – piše uvodničar njujorškog lista, dodavši da time gospodin Bush nije zadovoljnio niiti jednu od strana u sporu. “Predsjednik je rekao da podržava istraživanje na stanicama ljudskih embrija. No, takva istraživanja, ako se financiraju državnim sredstvima, podvrgnuta su oštrim ograničenjima. Ograničenja su toliko sveobuhvatna da bi se moglo reći da je predsjednik zapravo gotovo zabranio ovu vrst istraživanja” – smatra uvodničar New York Timesa. Uvodničar dodaje da je za predsjednika Busha sinoć glavni problem bio – ne sudbina ljudskog embria – već kako se ne zamjeriti vlastitoj konzervativnoj bazi. ”Treba poštovati uvjerenja vjerskih zajednica i organizacija, ali ne treba dopustiti da one diktiraju politiku, pogotovo na području gdje je u pitanju zdravlje građana” – piše u uvodniku New York Timesa.

National Review: “Državna novci kao moralna potvrda”

Uvodničar konzervativnog časopisa National Review također je kritičan glede predsjednikove odluke. “Pristaše prava na život vrlo su, i s pravom, razočarani predsjednikovom odlukom”, piše uvodničar ovog utjecajnog časopisa. “Kongres već više od dvadeset godina poštuje zabranu državnog financiranja bilo kakvih istraživanja koje u opasnost dovode najranije forme ljudskog života. Zahvaljujući gospodinu Bushu, ta je prepreka sinoć uklonjena”, piše u uvodniku National Review-a. “Treba zapamtiti da dobro financirana privatna bio-tehnološka industrija ima dovoljno novca za istraživanja na stanicama ljudskih embrija. Njoj za to ne treba financijska potpora od države. Njima trebaju državni novci jedino zbog njihovog simboličnog značenja, kao moralna potvrda njihova postupanja. “To joj je predsjednik Bush, na njegovu sramotu, upravo i dao” – piše uvodničar časopisa National Review.

NYP: “Izdaja konzervativnih birača”

Komentator dnevnika New York Post, Rod Dreher, kritizira predsjednika zbog nepoštivanja predizbornih obećanja danih konzervativnim glasačima. “Predsjednik je pokazao da je ili kukavica, jer ne postupa po svojim uvjerenjima, ili da pak tih uvjerenja uopće nema” – smatra komentator njujorškog dnevnika. “Ako ljudski život počinje kod začeća, u što nas je Bush uvjeravao da vjeruje, onda uništavanje bilo koje forme života predstavlja ubojstvo, bez obzira na to tko će od toga imati koristi. Rod Dreher navodi riječi Michaela Novaka, vodećeg američkog katoličkog teoretičara, koji je sinoć izjavio: “Predsjednik je u načelnom smislu popustio, što znači da će u budućnosti slična popuštanja ići mnogo lakše. Uskoro će doći do snažnih pritisaka da se istraživanja na stanicama ljudskih embrija prošire.” Rod Dreher kaže da u političkom smislu – koje određuju ankete birača – kompromisno rješenje možda i nije loše za predsjednika Busha. “No, konzervativni glasači znaju da im je gospodin Bush prije godinu dana obećao nešto sasvim drugo. Lagao je i to će biti vrlo teško zaboraviti” – tvrdi komentator New York Posta.

XS
SM
MD
LG