Linkovi

Haaška presuda generalu Krstiću (7/8/01) - 2001-08-10


Međunarodni sud Ujedinjenih naroda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije donio je prvu presudu za genocid. Predsjedavajući sudac, Portugalac Almiro Rodrigues, rekao je optuženiku: ”U lipnju 1995. Vi ste, generale Radislave Krstiću, prihvatili zlo. Zbog toga vas Sudsko vijeće danas proglašava krivim i osudjuje na kaznu od 46 godina zatvora.”

General Krstić je bio zamjenik zapovjednika Drinskog korpusa u vojsci Republike Srpske. Taj je korpus napao i okupirao Srebrenicu 11. lipnja 1995. Krstić je preuzeo zapovjedništvo nad tim korpusom 13. lipnja. Tog su dana njegovi vojnici počeli sakupljanje svih dječaka i odraslih muškaraca bošnjačke nacionalnosti s namjerom da ih pogube. Nakon toga, srebrenički su starci, žene i djeca odvojeni i prebačeni u izbjegličke logore.

Krstićeva brutalna operacija etničkog čišćenja bila je najgori zločin u Europi od vremena užasa nacističke Njemačke. Pod zapovjedništvom generala Krstića oko osam tisuća Bošnjaka, kojima su ruke većinom bile vezane na leđima, ubijeno je i pokopano u masovne grobnice.

Kao genocid se definiraju djela počinjena s nakanom da se uništi, u cjelini ili dijelom, odredjena nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina. Krstićev slučaj je povijesni proces koji potcrtava potrebu uhićenja i suđenja ostalim optuženicima za genocid.

Dvojica najozloglašenijih bjegunaca su bivši predsjednik bosanskih Srba – Radovan Karadžić i general Ratko Mladić – njegov vojni zapovjednik. Obojica su optuženi zbog njihovih uloga u zločinima u Srebrenici. Izričući presudu generalu Krstiću, sud Ujedinjenih naroda je naveo kao dokaz činjenicu da su ga i Mladić i Radovan Karadžić javno hvalili za njegovo čelništvo u zauzimanju srebreničke enklave, mjesecima nakon što su počinjeni masakri.

Sjedinjene Države pozdravljaju sudsku odluku koju je donio haški tribunal u slučaju Radislava Krstića. Osuda šalje poruku da se genocid neće tolerirati i da će njegovi počinitelji biti izvedeni pred lice pravde. Sjedinjene Države nastavljaju s potporom Međunarodnom sudu Ujedinjenih naroda za ratne zločine u njegovim nastojanjima da izvede pred lice pravde one koji su prekršili međunarodno humanitarno pravo.

XS
SM
MD
LG