Linkovi

Izvjesna ravnoteža u kažnjavanju je s političke točke gledišta vrlo važna - Razgovor s Davidom Schefferom (3/8/01) - 2001-08-07


Uhicenja u Bosni i Hercegovini, kao i jucerasnja presuda za genocid generalu vojske bosanskih Srba Radislavu Krsticu rezultati su Tribunalova dugogodisnjeg rada. "Pravdu u ovakvim slucajevima ne mozete postici preko noci," kaze ambasador Scheffer. Uz to, dodaje on, vrlo je vazno sto Tribunal pokazuje da postoji izvjesna ravnoteza kada je u pitanju istraga i kaznjavanje ratnih zlocina: "Vec godinama slusamo o tome kako Tribunal ne kaznjava zlocine pocinjene protiv odredjene nacije. No, s ovim, a vjerujem i buducim presudama, pokazuje se da Tribunal postupa uravnotezeno i da nije protiv niti jednog od tri naroda."

"Javnost u regiji cesto ne shvaca pravne argumente"

Koliko je bitna takva ravnoteza, u slucaju gdje se svi narodi u regiji, u izvjesnom smislu, smatraju zrtvama? "Ravnoteza je vrlo vazna s politicke tocke gledista. Javnost pravne argumente shvaca u vrlo ogranicenom smislu, za njih na zalost nema mnogo strpljenja. Javnost zeli vidjeti da se kaznjavaju ljudi odredjene nacionalnosti, koji su pocinili zlocine protiv njezinog naroda. Na kraju, pred Tribunalom ce - u tom sam uvjeren - biti vise Srba neko ostalih. No, i za srpsku je javnost vrlo bitno da vidi da se kaznjavaju i zlocini pocinjeni protiv Srba. Kao sto je vrlo bitno da i Hrvati vide da se kaznjavaju Bosnjaci koji su - kako se cini - odgovorni za zlocine u Srednjoj Bosni. I naravno, vazno je da su Bosnjaci svjesni da se kaznjavaju pocinitelji zlocina cije su zrtve bili njihovi sunarodnjaci" - kaze ambasador Scheffer.

Zapovjedna odgovornost generala Krstica

U vezi jucerasnje presude za genocid generalu Radislavu Krsticu, jednom od odgovornih za masakre nakon pada Srebrenice, on naglasava da je presuda bitna zbog toga sto se radi o elementu zapovjedne odgovornosti, koja je sluzila kao temelj za presudu. "Iako general Krstic nije zapovjedio masovna ubojstva civila, on nije nista poduzeo da se pocinitelji u redovima njegove vojske kazne", kaze David Scheffer.

Je li kazna za genocid u duzini od 46 godina zatvora preblaga, uputali smo gospodina Scheffera. "Nacin na koji suci odlucuju o presudi uvijek u odredjenom smislu ostaje tajna, ali sasvim sigurno su u obzir uzete i neke olakotne okolnosti. Vjerojatno se radi i o dugorocnoj strategiji tribunala da se kazne dozivotnog zatvora cuvaju za vrhovne zacetnike i planere genocida, poput Mladica, Karadzica, mozda i Milosevica" - odgovorio je ambasador David Scheffer, znanstvenik koji radi u americkom Institutu za mir i bivsi visoki duznosnik vlade predsjednika Billa Clintona, odgovoran za problematiku ratnih zlocina.

XS
SM
MD
LG