Linkovi

Obamina administracija učestalo koristi bespilotne letjelice u Pakistanu


Obamina administracija učestalo koristi bespilotne letjelice u Pakistanu
Obamina administracija učestalo koristi bespilotne letjelice u Pakistanu

<!-- IMAGE -->

Prema analizi Zaklade Nova Amerika iz Washingtona, raketiranja iz bespilotnih letjelica, na položaje ekstremista u Pakistanu učestala su od kako je predsjednik Barack Obama. 2009. izveden je 51 takav napad, dok je za svih osam godina mandata Georgea Busha izvedeno 45.

Analiza je proučila rezultate 114 raketiranja uz pomoć bespilotnih letjelica, u posljednjih šest godina. Prema medijskim izvješćima, u tih 114 napada bilo je 1210 poginulih, od toga oko 850 militanata. Preostale žrtve – trećina ukupnog broja - bili su civili.

Napade bespilotnim letjelicama organizira CIA, američka Središnja obavještajna agencija, a ciljevi su najčešće uporišta talibana i al-Qaide u Pakistanu, uz afganistansku granicu. Sjedinjenje Države smatraju da se upravo u tim područjima planiraju akcije protiv misije NATO-a u Afganistanu. Međutim, Sjedinjene Države službeno ne priznaju da se ovi napadi izvode. Mnogi u Pakistanu ove akcije smatraju kršenjem suvereniteta zemlje.

Novinar Paul Cruickshank, dugogodišnji izvjestitelj iz regije i stručnjak za al-Qaidu, kaže da su napadi bespilotnim letjelicama vrlo efikasni.

"Zarobljeni pripadnici al-Qaide podrijetlom iz zapadnih zemalja kažu da ovi napadi zaista pogađaju al-Qaidu. Zapadnjake u redovima al-Qaide se stalno seli s jedne lokacije na drugu, kako bi ih se sačuvalo od ovakvih napada. Al-Qaida je izgubila dosta vremena mijenjajući svoj način rada, zbog ovih napada."

<!-- IMAGE -->

Al-Qaida se decentralizirala a dobar dio obuke prebacila je u zatvorene prostore. Komuniciranje se uglavnom odvija preko kurira, a ne elektronskim putem. Bez obzira na sve to, Paul Cruickshank kaže da al-Qaida i dalje obučava znatan broj svojih članova kako se pripravljaju eksplozivne naprave.

Neki od njih nedavno su uhićeni u New Yorku, jer su – kako se smatra – planirali napade na podzemnu željeznicu, povodom godišnjice terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar. Barbara Sude, bivša djelatnica CIA-e, a danas zaposlena u privatnoj znanstvenoj ustanovi Rand Corporation, kaže da je al-Qaida uvjerena da će preživjeti.

"Oni su uvjereni da će postojati i nakon što prestane američka pomoć Afganistanu i Pakistanu. Al-Qaida misli da Amerika neće još dugo biti aktivna u regiji. Po mom mišljenju, al-Qaida je u krivu – bila je u krivu kada je riječ o našem angažmanu u Iraku, u krivu je i kada je riječ o Afganistanu. Njihovo se uvjerenje temelji na činjenici da su američka vlada, i ostale zapadne vlade, uvijek pod pritiskom da počne povlačenje."

Talibani i al-Qaida od listopada prošle godine su i meta ofenzive pakistanske vojske. Talibani su samo 2009. u Pakistanu počinili 87 samoubilačkih napada, u kojima je bilo oko 1300 mrtvih. Peter Bergen iz Zaklade Nova Amerika kaže da su talibani i al-Qaida u Pakistanu sve manje popularni.

"Talibani u Pakistanu su napravili jednu stratešku grešku – izvodili su napade u zemlji u kojoj su imali utočište. Sličnu je grešku učinila al-Qaida u Saudijskoj Arabiji. Mislim da su ove njihove greške najznačajnija promjena u ratu protiv terorizma od 11. rujna 2001."

Analitičari iz Zaklade Nova Amerika smatraju da se većina pakistanskih militanata sada preselila iz pograničnih predjela u sigurnija područja. Pakistanska je vojska naime u Karačiju, daleko od afganistanske granice, uhvatila skupinu talibanskih vođa.

XS
SM
MD
LG