Linkovi

Konferencija UN-a o pravima žena - ocjena postignutog u posljednjih 15 godina


Konferencija UN-a o pravima žena - ocjena postignutog u posljednjih 15 godina
Konferencija UN-a o pravima žena - ocjena postignutog u posljednjih 15 godina
<!-- IMAGE -->

Više od dvije tisuće žena sudjelovalo je na konferenciji u New Yorku o pravima žena, koju su organizirali Ujedinjeni narodi. Središnja tema je bila napredovanje u zaštiti prava žena u posljednjih 15 godina, odnosno od potpisivanja Deklaracije o jednakosti žena.

Žene traže da imaju ista prava kao i muškarci stoljećima – uključujući i pravo glasa, pravo na istu zaradu te reproduktivna prava. Glavni tajnik svjetske organizacija, Ban Ki – moon, izjavio je na konferenciji da je od potpisivanja Deklaracije u Pekingu došlo do znatnog napretka u poštivanju ženskih prava. “Sve je veći broj zemalja koje podržavaju jednakost među spolovima i reproduktivnog zdravlja. Većina djeojčica sada se može obrazovati, osobito kada su u pitanju osnovne škole. Žene sve više vode poslove i dobivaju zajmove, a isto tako sve su više uključene u podjelu vlasti”.

Žene poput liberijske predsjednice Ellen Johnson i premijerke Bangladeša Sheikh Hasine. Ipak, unatoč napretka u poštivanju prava žena i sve jačih poziva da se prava žena žena izjednače s pravima muškaraca, Ujedinjeni narodi navode da su žena i nadalje brojnije među najsiromašnijim stanovništvom na planetu. One su, općenito govoreći, manje plaćane za isti posao koji obavljaju i muškarci. Smrtnost kod porodilja je i dalje velika, a dvije trećine odraslih žena su nepismene, što se nije promijenilo u posljednjih 20 godina. Pekinška deklaracija iz 1995. godine poziva na eliminaciju diskriminatornih zakona koji žene izoliraju čime zaostaju za ostatkom društva. Međutim, mmoge vlade u svijetu i dalje forsiraju takve zakone.

<!-- IMAGE -->

Taina Bien-Aime je izvršna direktorica američke skupine za prava žena nazvane Jednakost sada. "Kada žene, po zakonu, imaju nejednak status, one nemaju formalnu zaštitu kada se suoče s diskriminacijom ili nasiljem. U Singapuru, na primjer, zakon dopušta muškarcu da siluje svoju suprugu ukoliko ona ima 13 ili više godina. U Iraku, žena mora, prema zakonu, imati odobrenje od svog muškog skrbnika ili supruga da di dobila putovnicu. U Izraelu, zakon brani ženama pravo na razvod sve dok joj suprug ne osigura vjersku dozvolu za razvod. U Saudijskoj Arabiji ženama je još uvijek zabranjeno da voze".

U rujnu je na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda, stvorena nova agencija koja će se baviti pitanjima žena. Sudinici konferencije o pravima žena izrazili su nadanja ada će žene posvuda u svijetu dobiti potporu za dobivanje spolne jednakosti.

XS
SM
MD
LG