Linkovi

Od Abu Ghraiba do Baracka Obame - američki imidž u islamskim zemljama još uvijek vrlo slab


美国之音读者送交照片显示英国康沃尔郡圣迈克尔山的行云流水。(Photo by Michael Saunders submitted to <a href="http://www.voanews.com/info/ipad-photo-contest/3735.html" target="_blank">VOA Photo Contest</a>)
美国之音读者送交照片显示英国康沃尔郡圣迈克尔山的行云流水。(Photo by Michael Saunders submitted to <a href="http://www.voanews.com/info/ipad-photo-contest/3735.html" target="_blank">VOA Photo Contest</a>)
<!-- IMAGE -->

Američki ugled u svijetu važan je za sigurnost Sjedinjenih Država, kao i američku vanjsku politiku. Dobar imidž Amerike u inozemstvu utječe i na veličinu stranih ulaganja kao i na dolazak stranih studenata na američka sveučilišta. Iako je 'rejting' Sjedinjenih Država na svjetskoj sceni poboljšan od kako je predsjednik Barack Obama, na tom planu još uvijek ima velikih problema, pogotovo u muslimanskim zemljama. Iz Kongresa, gdje se nedavno govorilo o ovoj temi, javio se Nico Colombant.

Istraživanje washingtonskog Centra Pew pokazuje da je imidž Sjedinjenih Država znatno poboljšan od kako je u Bijeloj kući Barack Obama. Međutim, iznimka su islamske zemlje. Andrew Kohut iz Centra Pew izjavio je pred jednim pododborom američkog Zastupničkog doma da su problemi u islamskom svijetu vezani s američkim savezništvom s Izraelom:

<!-- IMAGE -->

"Naša istraživanja pokazuju da neće biti stvarnog napretka dok se muslimani ne uvjere da su Sjedinjene Države, po njihovom mišljenju, pravedne kada je riječ o posredovanju u izraelsko-palestinskom sukobu. Iako Obamu vide u pozitivnijem svjetlu, anketa iz prošle godine pokazuje da muslimani smatraju da niti on neće biti pravedan kada je u pitanju taj problem."

Problem je i prisutnost američke vojske u dvije islamske zemlje, u Iraku i Afganistanu. Anketirani muslimani najpohvalnije se izražavaju o Americi kada je riječ o američkom odnosu prema poslovanju i trgovini. Što se tiče Europe, ugled Amerike je viši nego što je bio za prethodne administracije. No, Washington i dalje ne može uvjeriti svoje saveznike da pošalju više vojnika u Afganistan ili pak da prihvate neke od zatočenika iz Guantanama.

<!-- IMAGE -->

Joseph Nye sa sveučilišta Harvard smatra da bi se Sjedinjene Države trebale koncentrirati na čelnu ulogu u projektima koji se smatraju 'korisnima za cijeli svijet' – kao što je ekološki čista energija, međunarodni razvoj i klimatske promjene. Amerika bi trebala zazirati od toga da ju se percipira isključivo kao vojnu supersilu – kaže ovaj stručnjak koji zamjera prethodnoj administraciji što je 'izvozila isključivo strah, a ne i nadu'.

Joseph Nye ukazuje i na važnost novih medija. Izvještavanje o civilnim žrtvama u Afganistanu ili Iraku, ili pak o kršenjima prava zatvorenika u Guantanamu, mobilizira teroriste – kaže Nye: "Kršenja ljudskih prava od strane Sjedinjenih Država – recimo poistovjećivanje Amerike s Abu Ghraibom – pomaže našim neprijateljima u regrutiranju novih članova. U današnjim vremenima nije samo važno tko pobjeđuje u ratu, važno je i čija verzija događaja dominira."

<!-- IMAGE -->

Michael Waller iz Centra za sigurnosne studije kaže da Sjedinjene Države nisu dovoljno agresivne u kritiziranju protivnika. Kao primjer, Waller navodi iranskog vjerskog vođu Alija Khamneija: "On je stvorio imidž vrhunski moralnog, a skromnog čovjeka. No, neki dan smo mogli pročitati u novinama da se Khamneijeva osobna imovina procjenjuje na nekih 30 milijardi dolara."

Michael Waller kaže da je Amerika prilično pasivna kada treba diskreditirati vlastite protivnike, na primjer vođe terorističkih organizacija koji se često u javnosti predstavljaju kao asketske osobe. Kada bi se oni efikasnije marginalizirali na medijskom planu, i naša bi vanjska politika bila uspješnija – kaže Michael Waller.

XS
SM
MD
LG