Linkovi

U Italiji održan jednodnevni prosvjed imigranata


<!-- IMAGE -->

Riječ je o prvom štrajku stranaca na 'nacionalnom planu'. Cilj je ukazati na njihov značaj u gospodarstvu Italije. U više od 60 gradova i mjesta širom zemlje prosvjedovale su desetine tisuća stranaca, ali i Talijana. Prosvjede je organiziralo tijelo nazvano 'Jedan dan bez nas' – kako bi se i na taj način naglasila važnost stranih radnika za Italiju.

Okupljeni pod barjakom žute boje, strani su radnici jučer prosvjedovali i u Francuskoj, Španjolskoj i Grčkoj. Manifestacije su okupile strane državljane, državljane zemalja Europske unije – većinom drugu useljeničku generaciju – ali i svakog tko je želio prosvjedovati protiv 'rasizma i drugih oblika diskriminacije'.

Inicijativa je inače bila inspirirana prosvjedima iz 2006., u Sjedinjenim Državama i nekim zemljama Južne Amerike – zbog tada najavljene, ali nikad provedene, američke reforme imigracijskog sustava.

Jedan prosvjednik u Milanu kaže nam da 'imigranti nisu kriminalci' te da 'vlasti moraju shvatiti da imaju posla sa svojim budućim državljanima.' Useljenici u Italiju mahom dolaze iz zemalja u razvoju ali i iz Istočne Europe. Neki rade u industriji, drugi kao berači voća i povrća, mnogo je bolničkog osoblja kao i dadilja. U Italiji ih je više od četiri milijuna.

Jedan prosvjednik iz Afrike smatra da bi trebao imati ista prava kao i Talijani, jer radi isti posao kao i oni.Talijani su svjesni tog problema, ali i važnosti stranaca na tržištu rada.

Jedan uzgajivač stoke koji ima veliku farmu kaže da su mu stranci potrebni, pogotovo ljudi iz Indije koji znaju postupati sa životinjama. Talijanski sudionici ovih prosvjeda smatraju da zemlja treba više poštovati strance koji u njoj rade. No, ima i onih koji smatraju da vlasti prvenstveno trebaju štititi prava domaćeg stanovništva. Za danas su u Milanu zakazani protu-prosvjedi koje organizira Sjeverna liga, jedna od talijanskih stranaka.

XS
SM
MD
LG