Linkovi

U izbornoj godini, republikancima i demokratima važnije je nadmetanje nego interesi građana


U izbornoj godini, republikancima i demokratima važnije je nadmetanje nego interesi građana
U izbornoj godini, republikancima i demokratima važnije je nadmetanje nego interesi građana

<!-- IMAGE -->

Predsjednik Barack Obama sastat će se sutra s republikancima i demokratima iz Kongresa SAD. Razgovarat će se o reformi zdravstva. Riječ je o najnovijem pokušaju dvostranačke suradnje u Washingtonu. No, kako javlja Jim Maloone, ovo je godina kongresnih izbora i obje stranke su, kako izgleda, više koncentrirane na osvajanje kontrole nad Zastupničkim domom i Senatom nego na međusobnu suradnju.

Političke razmirice i blokada Kongresa dostigje su toliku razinu da neki zakonodavci radije odlaze u mirovinu nego da se nadmeću za još jedan mandat. Među njima je demokratski senator Evan Bayh iz Indiane koji je prilikom objave o odlasku iz Senata rekao: "Volim raditi u korist građana Indiane. No, ne volim Kongres. Čak i u vrijeme velikih nacionalnih izazova, pitanja važna za građane se ne rješavaju."

<!-- IMAGE -->

Nedavna anketa pokazuje da je većina Amerikanaca ili nezadovoljna ili ljuta političkom atmosferom u Washingtonu. O tome je govorio i predsjednik Obama tijekom nedavnog obraćanja republikancima iz Zastupničkog doma na jednmom skupu u Baltimoreu: "Građani nas nisu poslali u Washington da se borimo u nekoj vrsti ringa i da vidimo tko će preživjeti. To nije ono što građani žele. Oni su nas izabrali da bismo surađivali, bili efikasni i rješavali njihove probleme."

Republikanci za zastoj krive demokrate, tvrdeći da njihovi čelnici rutinski odbacuju sve prijedloge njihove stranke. Sukobljene stranačke ideologije dolaze na vidjelo gotovo svakodnevno - dok demokrati inzistiraju na većoj ulozi države, a republikanci se tome snažno protive.

<!-- IMAGE -->

Stručnjaci kažu da politička blokada u Washingtonu ima više uzroka te da je izražena već neko vrijeme. Robert Dallek, povjesničar koji radi u Centru za dvostranačku politiku, kaže: "Neovisno o tome govorimo li o novom medijskom okruženju koje funkcionira 24 sata dnevno, o prekrajanju kongresnih okruga ili o utjecaju novca u politici, mislim da smo svjedoci pogoršavanje javnog raspoloženja prema političkom Washingtonu, što traje već desetljećima."

Politički veterani ipak kažu da je polarizirana politika u današnjem Washingtonu uglavnom noviji fenomen. Bob Edgar, bivši kongresnik iz Pennsylvanije koji je danas predsjednik organizacije Common Cause, udruge koja kontrolira rada državen uprave, kaže: "Sustav je postao naglašeno stranački. Dok sam ja bio u Kongresu ništa nije moglo biti usvojeno bez suradnje republikanaca i demokrata. Tada je stranačka politika bila okončana izbornim danom. Nakon toga, radilo se na interesima građana."

<!-- IMAGE -->

Ankete pokazuju da je javnost vrlo razočara političarima. No Bob Edgar poziva na optimizam: "Senatoru Bayhu treba odati priznanje na spremnosti da otvoreno progovori o političkoj blokadi u Washingtonu. Zahvalan sam mu što se odlučio povući i prepustiti svoj položaj nekome drugome. No, želio bih da ne postanemo odveć cinični i da vjerujemo kako se sustav ne može popraviti."

Međutim to bi moglo biti jako teško u godini neizvjesnih izbora u kojoj demokrati pokušavaju zadržati prednost pred republikancima koji će, prema prognozama, osvojiti dodatne mandate u oba doma Kongresa.

XS
SM
MD
LG