Linkovi

Knjiga tjedna: "Point Omega"


Knjiga tjedna: "Point Omega"
Knjiga tjedna: "Point Omega"

<!-- IMAGE -->

U svojim prijašnjim romanima Don DeLillo pisao je, između ostalog, o atentatu na predsjednika Kennedyja, Hladnom ratu i terorističkim napadima od 11. rujna 2001. godine. Njegov novi roman Point Omega također obrađuje temu koja zaokuplja veliku medijsku pažnju – rat u Iraku. U središtu ovog djela nalazi se čovjek poznije dobi, profesor Richard Elster, kojeg administracija bivšeg predsjednika Busha unajmljuje da pomogne u pripremama za rat u Iraku.

Glavni junak romana Point Omega sedamdeset trogodišnji Richard Elster znanstvenik je i profesor kad k njemu dolaze ratni planeri Pentagona i traže od njega da konceptualizira njihova vojna nastojanja – da uobliči svojevrsni intelektualni okvir za slanje vojnika u Irak. Dvije godine čita i proučava njihove povjerljive dokumente i nazoči tajnim sastancima.

Autor Don De Lillo kaže da je zadatak njegova junaka da izradi svojevrsnu sliku stvarnosti koju ti ljudi stvaraju: "Sudjelovao je na nizu zatvorenih sastanaka u konferencijskim prostorijama i ono što je on trebao dati kao svoj prilog tim sastancima bio je svojevrsni širi pogled – ne o konkretnim pomacima vojske, već da im pruži jednu dublju ideju o tome kako voditi ovakav rat. Njemu je to pak dalo nešto od čega se može povući, a to je dvogodišnje iskustvo koje je proveo kao svojevrsni "intelektualac" Ministarstva obrane. Za mjesto svog povlačenje on odabire kalifornijsku pustinju."

I dok živi u pustinji posjećuje ga filmaš Jim Finley koji ga želi iskoristiti kao jednog od sugovornika za svoj dokumentarac o iračkom ratu.

Po autorovim riječima, ideju za knjigu dobio je 2006. godine na jednoj izložbi gdje je vidio video eksponat u kojem se koristi klasični Hitchcockov triler Psiho usporen na dužinu trajanja od 24 sata: "On želi čovjeka stjeranog uza zid, želi čovjeka koji stoji i govori, želi lice na ekranu. I ako se Elster u svojim monolozima udalji od priče o ratu u Iraku prema bilo kojoj drugoj temi, mladi Jim Finley mu to dopušta i zadovoljno ga snima. On vjeruje da je na filmu lice duša. To naziva "istinskim filmom", i nada se da će Elster pristati na sudjelovanje u takvom projektu."

Poput drugih DeLillovih romana, Point Omega bavi se pitanjem smrti, straha i paranoje, međutim, ono što je nekarakteristično za ovog autora jest relativno simplicistički portret glavnog junaka: pompozni intelektualac koji besramno opravdava upućivanje tisuća mladih vojnika u rat apstraktnim i filozofskim argumentima.

U jednom dijelu romana, Elster opisuje rat koji su on i njegovi kolege stratezi osmislili: "Ljudska percepcija je jedna saga stvorene stvarnosti. Ali mi izmišljamo entitete koji nadilaze ograničenja i tumačenja na koja smo pristali...pokušavamo stvoriti nove realnosti preko noći, pažljivo odabrane nizove riječi koji podsjećaju na reklamne slogane po svojoj repetitivnosti i sposobnosti da se upamte. To su riječi koje će naposljetku postati slike, potom će dobiti treću dimenziju. Ta stvarnost, stoji, hoda i čuči."

Ipak, Elster kojeg su planeri Bush-Cheneyeve administracije unajmili kao konceptualnog gurua, povlači se deziluzioniran nakon što propadaju planovi za tzv. haiku rat kakvog je on zamišljao.

Recimo i to da ovaj kratki roman ima samo tri važnija lika, a njihovi dijalozi skoro nikad ne traju duže od dvije rečenice.

Roman Point Omega Dona DeLilla objavila je izdavačka kuća Scribner.

XS
SM
MD
LG