Linkovi

SAD: Osam milijardi dolara za koridore brze željeznice


SAD: Osam milijardi dolara za koridore brze željeznice
SAD: Osam milijardi dolara za koridore brze željeznice

<!-- IMAGE -->

Europa i Azija godinama imaju super-brze vlakove no Sjedinjene Države su zaostale oslanjajući se pretežito na starije i sporije vlakove izuzev linija između Washingtona, New Yorka i Bostona. No situacija bi se uskoro trebala promijeniti. Predsjednik Obama objavio je plan o gradnji koridora brze željeznice te je vlada već izdvojila početnih osam milijardi dolara za početak radova.

Super-brzi vlak u Francuskoj može postići brzinu od 574 kilometara na sat no rekord drži japanski vlak s brzinom od 581 kilometra na sat. Kina također ostvaruje napredak na tom polju. U međuvremenu, u Sjedinjenim Državama, najbrži vlak Acela može dostići manje od polovine brzine najbržih svjetskih vlakova, 241 kilometar na sat, a samo prometuje između Washingtona, New Yorka i Bostona. Svega polovina američkih vlakova može dostići 170 kilometara na sat. No to će se promijeniti, tvrdi ministar prometa Ray LaHood.

"Doći će dan kad će se put između Los Angelesa i San Francisca moći prijeći za manje od tri sata, brzinom od 354 kilometara na sat."

Gradnja brze željezničke pruge u Kaliforniji mogla bi započeti 2012. godine, a prvi vlakovi mogli bi krenuti 2020. godine. Izgleda da je ovo pravo vrijeme za brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama. Predsjednik Obama nedavno je objavio izdvajanje osam milijardi dolara za razvitak koridora brze željeznice. Taj projekt predstavljen je kao sredstvo za otvaranje novih radnih mjesta. John Risch radi za sindikat radnika u prometu koji uključuje djelatnike američkih željeznica.

"Samo u Kaliforniji, kako se procjenjuje, bit će otvoreno 160 tisuća radnih mjesta za izgradnju dva koridora brze željeznice."

<!-- IMAGE -->

Projekt predviđa gradnju ukupno 13 koridora u vrlo naseljenim područjima Sjedinjenih Država. No samo koridori u Kaliforniji i Floridi bit će istinski namijenjeni brzim vlakovima jer, kako kaže Steve Kulm iz kompanije Amtrak, jedino će te države graditi pruge namijenjene isključivo brzim vlakovima.

"Postoji razlika između Europe i Azije, s jedne, te nas u Americi, s druge strane. U Europi i Aziji postoje pruge namijenjene samo za brze vlakove. Ovdje u Americi naši putnički vlakovi voze istim prugama kao i sporiji teretni vlakovi."

Većina sredstava savezne vlade bit će namijenjena unapređivanju infrastrukture i usluge na sporijim vlakovima. Kulm dodaje da se Acela već nadmeće sa zrakoplovima.

"Nekada su putnički vlakovi između Washingtona i New Yorka imali 20 posto tržišta. Danas Amtrak ima 61 posto tržišta u usporedbi s aviokompanijama. Ista stvar događa se na sjevernom koridoru između New Yorka i Bostona."

<!-- IMAGE -->

Organizacije za zaštitu okoliša pozdravile su ovaj projekt. Howard Learner izvršni je direktor organizacije Environmental Law and Policy Center, koja se zalaže za razvitak ekološki svjesnih biznisa.

"Kad se računa učinkovitost po prevaljenoj milji i putniku željeznica je tri puta učinkovitija od automobila u smislu potrošnje goriva, a šest puta koliko putovanje zračnim putem. Dakle, većim korištenjem željeznice moglo bi doći do znatnog smanjenja zagađivanja."

John Risch iz sindikata radnika u prometu kaže da postoje i neke druge koristi.

"Putnički vlakovi najsigurniji su oblik prijevoza izuzev dizala. Vlakovi su učinkoviti u potrošnji goriva, smanjuju zagušenost cesta i zračnih luka te našu ovisnost o uvoznoj nafti."

Kritičari pak kažu da će osam milijardi dolara dovesti do pokretanja više manjih projekata, ali to neće biti dovoljno za njihovo dovršenje. Pristaše, s druge strane, tvrde da će doći do postavljanja temelja za novu vrstu masovnog prijevoza u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG