Linkovi

Više od polovice zatvorenih novinara u svijetu - online medijski djelatnici


Više od polovice zatvorenih novinara u svijetu - online medijski djelatnici
Više od polovice zatvorenih novinara u svijetu - online medijski djelatnici
<!-- IMAGE -->

Pogibija 29 novinara i dva medijska djelatnika u studenome u masakru na Filipinima dovela je broj poginulih novinara prošle godine na rekordno visoku razinu. Prema međunarodnoj organizaciji Odbor za zaštitu novinara, tijekom 2009. godine ubijen je 71 novinar. U redovitom godišnjem izvješću za proteklu godinu ova organizacija podsjeća da nikad u samo jednom incidentu nije poginulo toliko osoba otkako su se počela priređivati ova izvješća prije 18 godina.

Odbor za zaštitu novinara smatra da je ovaj masakr na Filipinima jasno pokazao kako u toj zemlji postoji klima nekažnjavanja za počinjene zločine i da je političarima dopušteno korištenje smrtonosnog nasilja kako bi se obračunali sa svojim protivnicima, bili izabrani na položaj ili jednostavno poboljšali svoje osobne interese. Cijena nekažnjavanja za počinjene zločine nije očigledna samo u zemljama koje se nalaze visoku na popisu Odbora za zaštitu novinara, kao što su Rusija, Meksiko ili Pakistan, već i u zemljama koje su njihovi međunarodni partneri.

Prema podacima Odbora za zaštitu novinara, najveći broj pritvorenih novinara nalazi su un Iranu – 47, što je najviše zatvorenih od 1996. kad je u Turskoj 78 novinara bilo u zatvoru. Od tog broja najmanje 26 ih je zatvoreno tijekom protekla dva mjeseca.

U odjeljku o Hrvatskoj kaže se da njena nastojanja da se pridruži Europskoj uniji nisu dovela do većih poboljšanja na polju slobode tiska. I dok Europska unija kaže da je vlada u Zagrebu postigla "značajan napredak" oko nekih ključnih pitanja – uključujući pogranične sporove, uspostavu prava izbjeglica na imovinu i poboljšanu suradnju s haaškim Tribunalom – neki novinari se boje da zemlja kliže natrag prema bezakonju devedesetih godina, kad je – piše Odbor za zaštitu novinara – "vladajući nacionalistički HDZ suzbijao neovisno novinsko izvještavanje". Policija nije bila konzistentna u istragama napada protiv novinara, od kojih je nekolicina primala prijetnje nakon što je pisala o korupciji u vladi.

Odbor za zaštitu novinara kaže da nadu budi podizanje optužnica protiv osam osoba u Hrvatskoj i Srbiji zbog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franića iz 2008. godine. U listopadu tužitelji u Zagrebu i Beogradu objavili su simultano optužnice protiv Sretena Jocića i sedmorice drugih, uz napomenu da je napad bio potaknut Nacionalovim istragama organiziranog kriminala na Balkanu.

Nasilje protiv novinara nastavilo se i tijekom 2009.. U lipnju je novinara Međimurskih novina Stjepana Mesarića nekoliko puta šakom u glavu udario navodno sin jednog lokalnog biznismena. Mesarić je upravo bio objavio napis o korupciji u lokalnoj građevinskoj industriji. Najmanje dvojica drugih novinara bila su tijekom protekle godine pod policijskom zaštitom nakon što su pisali o korupciji u vladi i prijavili prijetnje. Novinar Globusa Hrvoje Appelt počeo je primati anonimne prijetnje smrću nakon što je istraživao poslovne aktivnosti tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Dušan Miljuš primio je prijetnje u ožujku nakon što je objavio navode da su neki biznismeni i vladini dužnosnici bili umiješani u ilegalno trgovanje oružjem.

Novinari u Hrvatskoj također ističu sve veću politizaciju Hrvatske radio-televizije koja općenito biše povoljno o HDZ-u, dok istovremeno marginalizira ugledne novinare koji kritiziraju vladu. U lipnju je Hrvatsko novinarsko društvo kritiziralo HRT zbog emitiranja Sanaderova govora na Konvenciji HDZ-a dugog 50 minuta, tvrdeći da krši zakone o medijima u Hrvatskoj.

Inače, jedan od značajnih nalaza novog izvješća Odbora za zaštitu novinara jest da polovica novinara, koji se trenutno nalaze u zatvorima, nisu radili za tzv. tradicionalne medije kao što su novine, radio ili televizija, već rade za online publikacije i blogove. Novinari koji pišu online izlažu se većem riziku u represivnim režimima koji zabranjuju novine i radijske i televizijske postaje, zato jer su najčešće "najsnalažljiviji u zaobilaženju ograničenja koja se postavljaju na medije". Online novinari i blogeri u Kini, Burmi, Vijetnamu i Iranu, koji sve češće osiguravaju stranim novinarima informacije iz prve ruke, posebno su ranjivi – kaže se u izvješću Odbora za zaštitu novinara. Dok se broj zatvorenih novinara u Kini smanjio sa 42 u 2004. na 24 protekle godine, većina uhićenih su honorarci u online publikacijama.

Rizik od uhićenja i nasilne odmazde sve je veći i za lokalne novinare honorarce jer strane medijske organizacije sve češće zatvaraju svoja dopisništva u inozemstvu. Prema izvješću za prošlu godinu, devet novinara honoraraca je prošle godine ubijeno a 60 ih je završilo u zatvoru stoga što strani mediji više ne mogu financirati svoja dopisništva. U uvodu izvješća Odbora za zaštitu novinara o slobodi medija u 2009. novinar Newsweeka Fareed Zakaria ističe kaže kako će u takvom "novom okruženju lokalni novinari imati sve veću važnost i preuzimat će sve veće rizike".

XS
SM
MD
LG