Linkovi

Kazališna predstava o boravku u Guantanamu


Kazališna predstava o boravku u Guantanamu
Kazališna predstava o boravku u Guantanamu
<!-- IMAGE -->

Australac Mamdouh Habib glumi glavnu ulogu u jednoj drami o svom boravku u američkom pritvornom Centru Guantanamo Bay na Kubi, pod optužbom da je uvježbavao militante i da je znao za terorističku zavjeru koja je dovela do napada 11. rujna 2001. Mamdouh Habib tvrdi da su ga Amerikanci oteli te da je bio mučen. Drama "U očekivanju Mamdouha" bavi se autorovim boravkom u egipatskom zatvoru i u Guantanamu.

Mamdouh Habib kaže da je bio zlostavljan i vezan lancima, nakon što su ga uhitili na sjeveru Pakistana mjesec dana nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. Kaže da je u Pakistanu tražio školu za svoju djecu, nakon što se razočarao u životu u Australiji. Novi dramski komad podrobno opisuje njegove navode o tome kako su brutalno s njime postupali dok je bio zatvoren u Egiptu, za što tvrdi da su naložile američke vlasti.

"Pokušali su zadržati svoje ruke čistima pa su me na mučenje poslali u Egipat. Tukli su me, davali mi elektrošokove. Čuo sam u drugim ćelijama ljude kako pate i viču. Doveli su nekog iz druge ćelije, dali mu elektrošok. Ubili su ga pred mojim očima."

Ovaj bivši zatvorenik, s dvostrukim australskim i egipatskim državljanstvom, upućen je iz Egipta u Guantanamo Bay, na Kubi, gdje američka vlada ima pritvorni centar u pomorskoj bazi. Pušten je na slobodu prije pet godina i bez podizanja ikakve optužnice vraćen u Australiju.

Habib kaže da bi predsjednik Obama trebao zatvoriti pritvorni Centar Guantanamo i iznijeti na vidjelo istinu o otmicama i slanju zatvorenika u zemlje gdje ih se može mučiti. Administracija predsjednika Obame planira zatvoriti ovaj objekt. Habib je i dalje glasni kritičar australske vlade za koju kaže da sudjeluje u globalnoj zavjeri kako bi se oslabila prava pojedinaca.

"Mogao bih reći da australska vlada skriva mnoge istine. Javnost u Australiji je vrlo naivna. Ljudi ne vjeruju što se uistinu događa. Ne razumiju. Govorimo o demokraciji, govorimo o slobodi, govorimo o ljudskim pravima - mi to nemamo. "

Ova kazališna predstava vrlo je kritična prema bivšem premijeru Johnu Howardu zbog toga što je dopuštao da se australski državljani drže u Guantanamu bez podizanja optužnice.

"U očekivanju Mamdouha" također govori i o problemima s kojima je bila sučeljena njegova supruga Maha u Australiji tijekom njegova zatočenja. Monolog u predstavi izgovara glumica koja igra lik Mahe.

"Dame i gospodo, hvala vam što ste me danas poslušali. Ne želim vas zadržavati. Ali gospodin Howard se ponaša kao ratni zločinac tako što dopušta da Australci budu zatvoreni u Guantanamo Bayu, a on i vlada moraju štititi svoje građane. Moj suprug je već četiri godine u Guantanamu i za to nikoga nije briga, nitko ništa ne govori. Jesmo li odveć uplašeni? On nije pas kojeg možemo jednostavno zaključati u kavez i pustiti da umre. Tražim od australske vlade da pomogne mom suprugu i da ga dovede kući i da se jednom kaže - sad je dosta. On se nalazi u paklu, a to ne zaslužuje."

<!-- IMAGE -->

Habib je jedan od dvojice Australaca koji su bili pritvoreni u Guantanamu. Drugi je bio David Hicks, bivši lovac na klokane, koji je proveo više od pet godine u zatvoru bez suđenja, prije negoli je priznao optužbe da je osiguravao materijalnu podršku terorističkoj mreži al-Qaida.

Nakon što je odslužio svoju zatvorsku kaznu u Australiji, Hicks je danas na slobodi. Kurander Seyit, koautor drame U očekivanju Mamdouha kaže kako ovaj komad pokazuje da su i nedužni u opasnosti.

"Vjerujem da drama poput ove može ojačati svijest o kršenjima prava i zlostavljanima kojima svi možemo biti izloženi. Tko će biti sljedeći Mamdouh Habib, a tko sljedeći David Hicks, sljedeća osoba koja se u krivo vrijeme zatekne na krivom mjestu."

Iako australske vlasti nisu nikad podigle optužnicu protiv Habiba, ostao je bez putovnice. Mediji javljaju da je po povratku kući i dalje smatran opasnim po sigurnost, djelomično i zbog kontakata koje je imao s osumnjičenima za terorizam. Australske vlasti ne žele komentirati izvješća da se još uvijek nalazi pod istragom. Habib kaže da će pokušati izvaditi novu putovnicu.

Međutim, australsko društvo i dalje ima podijeljeno mišljenje o Habibu, koji se inače neuspješno pokušavao natjecati na lokalnim izborima u Sydeyu prije tri godine. Neki su i dalje sumnjičavi glede njegovih razloga da bude u Pakistanu krajem 2001. godine, dok drugi suosjećaju s njim.

XS
SM
MD
LG