Linkovi

Na inicijativu Berlina, ponovno se rasplamsala debata o svrsi nuklearnog oružja


Na inicijativu Berlina, ponovno se rasplamsala debata o svrsi nuklearnog oružja
Na inicijativu Berlina, ponovno se rasplamsala debata o svrsi nuklearnog oružja
<!-- IMAGE -->

Nova njemačka koalicijska vlada traži da se američke nuklearne rakete izmjeste iz Europe. Jedna londonska istraživačka organizacija objavila je izvješće u kojem navodi da je Njemačka objava ponovno otvorila globalnu debatu o tome pomažu li nuklearna oružja globalnoj sigurnosti ili je potkopavaju.

Prilog Jennifer Glasse.

<!-- IMAGE -->

Američki predsjednik Barack Obama u svom je govoru u Pragu u travnju govorio o svojoj viziji svijeta bez nuklearnog oružja. "Sjedinjene Države će poduzeti konkretne korake ka svijetu bez nuklearnog oružja. Kako bismo prekinuli s hladnoratovskim razmišljanjem smanjit ćemo ulogu nuklearnog oružja u našoj strategiji nacionalne sigurnosti te će pozvati ostale da učine isto. Da se razumijemo, dok ova oružja budu postojala Sjedinjene Države će imati pouzdan, osiguran i učinkovit arsenal kako bi se odvratilo bilo kojeg neprijatelja i jamčila sigurnost naših partnera uključujući Češku" - rekao je tom prilikom Barack Obama.

Američka vlada pojasnit će svoju nuklearnu politiku objavom dokumenta pod nazivom Nuclear Posture Review koji bi ovog mjeseca trebao biti predstavljen Kongresu. U međuvremenu, njemačka vlada pozvala je na uklanjanje američkog taktičkog oružja sa svog teritorija, ali i iz Europe u cjelini.

<!-- IMAGE -->

Bivši glavni tajnik NATO saveza George Robertson kaže da to nije loša ideja: "Vjerujem da oni nisu u potpunosti uvidjeli koliko je simbolički važan američki nuklearni kišobran i koliko bi opasno i riskantno moglo biti ukoliko jedna od komponenti američkog nuklearnog jamstva bude uklonjena bez razmatranja svih posljedica."

Robertson dodaje da jedna od posljedica može biti nuklearna eskalacija ukoliko se zemlje ne osjećaju sigurnima. Glavna sigurnosna struktura Europe je NATO savez koji se sastoji od 28 zemalja, uključujući najveći dio Europe, Sjedinjenih Država i Turske. Članak 5. Povelje NATO saveza jamči kolektivnu sigurnost.

<!-- IMAGE -->

Bivši dužnosnik Pentagona Franklin Miller kaže da je to razlog učlanjenja najnovijih zemalja-članica: "Mislim da su istočnoeuropske zemlje ušle u Savez većim dijelom kako bi dobile jamstvo NATO saveza za njihov teritorijalni integritet što znači da u Europi neće biti rata. Ne samo nuklearnog rata nego ni konvencionalnog rata. NATO je najuspješniji vojni savez u povijesti dijelom i zato što u članku 5. ima jamstvo nuklearnog elementa."

Miller i Robertson bili su koautori izvješća „Njemačka otvara Pandorinu kutiju“ o njemačkom pozivu za uklanjanje nuklearnog oružja zajedno sa stručnjakinjom za sigurnosna pitanja Kori Schake iz ogranizacije Hoover Institution.

<!-- IMAGE -->

"Rusi imaju 5,400 taktičkih nuklearnih oružja. U NATO-ovom je interesu, a dodala bih i Rusije, da se ta oružja stave pod sporazum koji je provjerljiv i kojim se gradi sigurnost u Europi" - smatra Kori Schake.

Analitičari vjeruju da debata oko nuklearnog oružja u Europi može imati utjecaja na odnos međunarodne zajednice prema Iranu zato što Turska i neke druge srednjoistočne zemlje graniče s Iranom. Kori Shacke kaže da to pitanje dominira turskom vanjskom politikom: "Oni se već suočavaju s nekim od najtežih problema od bilo kojeg drugog savetnika iz NATO saveza. Iran naoružan nuklearnim oružjem nagnao bi Tursku da vrlo ozbiljno razmisli o vlastitoj sigurnosti i jesu li trenutni aranžmani dovoljni. Mi, NATO saveznici, moramo pomoći Turskoj da se osjeća sigurno te da donese odluke koje su dobre za sve nas."

Njemački stav o nuklearnom oružju možda je potaknuo raspravu no bilo kakvo rješenje ovisit će o stavu administracije predsjednika Obame o nuklearnom oružju te o budućnosti tog oružja kao potencijalnog sredstva odvraćanja.

XS
SM
MD
LG