Linkovi

"Neprijatelji naroda" - film o Crvenim Kmerima


"Neprijatelji naroda" - film o Crvenim Kmerima
"Neprijatelji naroda" - film o Crvenim Kmerima
<!-- IMAGE -->

Nakon punog desetljeća rada, jedan dokumentarni film, prikazan na Filmskom festivalu Sundance, pruža pogled 'iznutra' na bivši kambodžanski režim, dobijen iz stotina sati intervjua s drugim po rangu čelnikom Crvenih Kmera. Film "Neprijatelji naroda" nastao je suradnjom kambodžanskog novinara Theta Sambatha i Britanca Roba Lemkina.

Oko dva milijuna ljudi - odnosno, četvrtina stanovništva Kambodže - bili su ili pogubljeni ili su umrli od mučenja, izgladnjivanja i prisilnog rada u razdoblju od 1975. do 1979., za režima Pola Pota. Kambodžanski novinar Thet Sambath platio je tešku cijenu: izgubio je oca, majku i starijeg brata. Taj ga je gubitak naveo na desetogodišnji put kroz 'polja smrti' njegove domovine u pokušaju da shvati zašto je njegova obitelj, kao i toliki drugi, bila ubijena. Rezultat njegova rada je film "Neprijatelji naroda", kojemu je Sambath ko-redatelj i producent s britanskim filmskim stvarateljem Robom Lemkinom. Dokumentarac je na festivalu Sundance odlikovan posebnom nagradom žirija.

"Ta nagrada ima dubok značaj ne samo za mene osobno, nego i kao počast svim Kambodžancima. S druge strane, ona će potaknuti više bivših pripadnika Crvenih Kmera, koji su počinili nedjela, da izađu na vidjelo i o njima kažu istinu medijima, jer sam i ja napravio ovaj dokumentarni film uz suradnju Nuon Chea i njegovu iskrenost. On je iskreno govorio o odlukama da se Kambodžance ubije u periodu od 1975. do 1979."

<!-- IMAGE -->

Nakon intenzivnog istraživanja i brojnih intervjua, Sambath je bio odveden do Pol Potovog 'drugog komandirajućeg', Nuon Chea. Film pokazuje odnos koji je Sambath uspostavio s Cheom, poznatim u nomenklaturi režima Crvenih Kmera kao 'Brat broj dva', inače glavnim savjetnikom diktatora Pola Pota. Sambathu su trebale godine da pridobije Cheino povjerenje prije nego što je priznao da su on i Pol Pot zamislili ubijanja kao način obrane svoje komunističke vizije od 'neprijatelja naroda'. Intervjui su se odvijali u Cheinoj maloj kućici blizu granice prema Tajlandu, u mjestu Pailin, jednom od zadnjih uporišta Crvenih Kmera. U filmu se vidi kako Chea pokušava opravdati plan ubijanja.

"Naš projekt je bila transformacija prirode našeg društva. Nismo dozvolili nikakvo privatno vlasništvo, ni zemlje, niti tvornica. Sve je došlo pod kolektivnu kontrolu. Ali, oni koji nisu željeli promjenu bili su protiv nas. Naš je režim bio čist, jasne vizije i miroljubiov. To nam je bio cilj. No, nismo uspjeli jer su nas neprijateljski špijuni napadali i sabotirali od samog početka."

Sambath je tražio i otkrio i nekoliko bivših vojnika Crvenih Khmera, poglavito seljaka i farmera, koji kažu da su jednostavno 'slijediti naređenja' kada su svojim susjedima prerezali grla i zatrpali ih u masovne grobnice. Mnogi bivši vojnici Crvenih Khmera sada žive prituljeno u seoskim područjima, promijenivši imena da bi sakrili svoju nasilnu prošlost. Sambeth je svoje snimke razgovora s Nuon Cheom godinama držao sakrivene, pod ključem, plašeći se da bi mogle biti konfiscirane i korištene kao dokazni materijal na suđenju.

Film završava uhićenjem Nuona Chee od strane zajedničkih snaga Ujedinjenih naroda i Kambodže. On je optužen za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i genocid. Suđenje mu je zakazano za 2011. godinu. Crveni Khmeri ostaju vrlo osjetljivo pitanje u Kambodži. Kambodžanski premijer Hun Sen - i sam nekad Crveni Khmer koji je odbjegao - oštro se protivi da sud Ujedinjenih naroda preuzme više slučajeva, upozoravajući da bi to moglo izazvati još jedan građanski rat.

XS
SM
MD
LG