Linkovi

U Jemenu na udaju prisiljavaju i 10-godišnje djevojčice


U Jemenu na udaju prisiljavaju i 10-godišnje djevojčice
U Jemenu na udaju prisiljavaju i 10-godišnje djevojčice
<!-- IMAGE -->

U Jemenu je česta pojava da se na udaju prisiljavaju i djevojčice kojima je tek 10 godina. Prije otprilike godinu dana, parlament je usvojio prijedlog zakona kojim bi se za udaju propisala minimalna dob od 17 godina. Međutim, nakon što su neki vjerski čelnici izrazili svoje protivljenje, vlada je ovaj zakon stavila u drugi plan.

Sally al-Sahabi živi u kamenoj kolibi bez vodovoda, a za kuhanje se služi zahrđalom peći na drva. Kad joj je bilo 11 godina, željela se udati. Sally kaže da joj je jako privlačno zvučalo obećanje da će dobiti novu odjeću i nakit, po prvi put u životu. No sada, u 13-oj godini, misli da je udaja za njenog 25-ogodišnjeg rođaka bila velika pogreška. Nedugo nakon vjenčanja, Sally je bila zlostavljana i silovana. Preklinjala je svog oca da je pusti da pobjegne. On ju je umjesto toga, kaže Sally, pretukao do krvi jer nije slušala svojeg muža.

Sally, na žalost, nije jedina. Odvjetnica i aktivistica za prava djece Shadda Nasser kaže da se čak 40 posto jemenskih djevojčica udaje prije 13.-e godine. One odrastaju neobrazovane. Kivne su na svoje muževe i kasnije na svoju djecu, zbog vlastitog gubitka djetinjstva - kaže Shadda Nasser:

"Zatvorili su je u njenom domu, kao u zatvoru – ne smije van, ne smije se igrati, ne smije nastaviti školu. Zatvorena je u vlastitoj kući."

Rađanje djece prije kraja puberteta također dovodi život ovih mladih žena u opasnost. Djevojčice koje rađaju prije 18.-e godine, umiru pri porodu osam puta češće nego žene u dvadesetim godinama - navodi agencija Ujedinjenih naroda za pomoć djeci. Ponekad obitelji udaju svoje kćeri kako bi dobile miraz koji se tradicionalno daje očevima nevjeste, a ponekad jednostavno kako bi imali jedna usta manje za prehraniti.

Gotovo polovina stanovništva Jemena živi na manje od dva dolara dnevno. U veljači, prijedlog zakona kojim bi se propisala minimalna dob od 17 godina za udaju djevojaka usvojen je u jemenskom parlamentu većinom glasova. No, prije nego što ga je predsjednik mogao potpisati, zakon je blokiran. Usprotivilo mu se nekoliko utjecajnih vjerskih vođa, ističući da je u suprotnosti s islamskim pravom.

Član parlamenta Sheik Mohammad al-Hamzi kaže da je predloženi zakon još jedan način pokoravanja zapadnoj kulturi. On kaže da Bog, a ne država, odlučuje kad je djevojčica dovoljno stara za udaju. Jemenski zakon, kaže on, trebao bi se koncentrirati na pomoć u naobrazbi roditelja o tome što je sigurno za njihovu djecu.

Sallyin otac Mubkhoot Ahmed podržava ovaj zakon, ali također za rani brak okrivljuje nepismenost i neznanje. On kaže da nije znao da bi brak mogao nauditi njegovoj kćeri te priznaje da ju je tukao nakon što je ona govorila kako je on savjetuje da ne spava sa svojim mužem. No, kad je Sally pobjegla od kuće i tri dana odbijala jesti, a potom prijetila da će si oduzeti život, Ahmed je shvatio koliko je Sally propatila kao mlada nevjesta. On se sada pokušava izboriti za razvod svoje kćeri.

XS
SM
MD
LG