Linkovi

S jačanjem Republikanske stranke, predsjednik Obama okreće se 'dvostranačju'


S jačanjem Republikanske stranke, predsjednik Obama okreće se 'dvostranačju'
S jačanjem Republikanske stranke, predsjednik Obama okreće se 'dvostranačju'

<!-- IMAGE -->

Na početku svoje druge godine u Bijeloj kući, predsjednik Barack Obama odlučio je ponovno se pokušati približiti oporbenim republikancima, iako se u studenom ove godine održavaju kongresni izbori.

Nakon izbora 2008., predsjednik je obećao da će pokušati 'promijeniti ton u Washingtonu' i više angažirati oporbenu stranku, kako bi se uspostavio duh dvostranačke suradnje. O tome je govorio i u nedavnom govoru o stanju nacije. "Stalno odbijanje svega što predložim možda je dobra kratkoročna politika, ali nije dobro ako želite imati čelnu ulogu. Ovdje smo poslani da služimo našim građanima, a ne našim ambicijama" - rekao je prošli tjedan predsjednik Obama, očito misleći na Republikansku stranku.

<!-- IMAGE -->

Nekoliko dana kasnije predsjednik Obama se i sastao s republikancima - članovima Zastupničkog doma i Senata. Bio je to događaj bez presedana - predsjednik je više od sat vremena odgovarao na njihova pitanja. Republikance najviše smeta što čelnici demokrata na Capitol Hillu rutinski odbacuju njihove ideje i prijedloge, a krive ih da oni opstruiraju Obamine inicijative.

Predsjednik je rekao da će učiniti što može kako bi se poboljšali izgledi za dvostranačku suradnju u Kongresu: "Moramo obratiti pažnju na ton našeg dijaloga. Usput budi rečeno, ne samo na vašoj strani već i na našoj. U našoj politici u posljednje vrijeme toliko demoniziramo drugu stranu da kad dođe do toga da se nešto učini, onda je teško postići sporazum."

Ankete javnog mnijenja pokazuju da bi Amerikanci voljeli da u Washingtonu bude više suradnje između dvije stranke. No, zajednički jezik teško je naći. Evo što o tome kaže čelnik republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa, John Boehner iz Ohioa: "Republikanci imaju obvezu da budu principijelni i da se suprotstave ovim prijedlozima, ali istodobno, i da ponude bolja rješenja."

<!-- IMAGE -->

Polarizirana priroda američke politike očita je već desetljećima, ali je doživjela vrhunac prije petnaestak godina kad su republikanci preuzeli kontrolu nad Kongresom, na početku mandata predsjednika Clintona.

Republikanci bi, kako se vjeruje, mogli na izborima u studenom osvojiti dodatne kongresne mandate. Povjesničar Alan Lichtman kaže da zbog toga, u ovom trenutku, većina republikanaca zapravo ne želi surađivati s Obaminom Bijelom kućom: "To je sada njihova strategija. Republikanci vjeruju da će se vratiti na vlast tako što će Obami u Kongresu nanijeti što je moguće više poraza. Nakon pobjede republikanca Scotta Browna u Massachusettsu, republikanci vjeruju da takva strategija nepomirljivog protivljenja daje rezultate."

Iako predsjednik Obama pruža ruku pomirenja republikancima, on je također svjestan da njegova liberalna baza iz Demokratske stranke treba određena jamstva. O tome govori Elizabeth Sherman, profesorica politologije na Sveučilištu American u Washingtonu: "Mislim da on kaže kako se demokrati neće prodati. Njegova poruka je: udružimo snage i krenimo naprijed. Mislim da želi kazati kako svi ipak neće dobiti ono što žele."

<!-- IMAGE -->

Brojni liberali misle da je predsjednik već pokazao spremnost da popusti konzervativnijim demokratima i umjerenim republikancima. Povjesničar Alan Lichtman kaže da će pozivi na dvostranačje zamrijeti kako se budu približavali kongresni izbori u studenome: "Pred republikancima je izbor - mogu surađivati s predsjednikom Obamom ili se nastaviti protiviti svemu što on predloži. Ukoliko nastave s potonjim, predsjednik će ih kasnije, u izbornoj kampanji, prozivati kao stranku opstrukcije."

Republikanci se u ovom trenutku čine više motivirani za izbore - i zbog protivljenja njihove baze predsjednikovoj reformi zdravstva, državnoj potrošnji i deficitu. U prijašnja dva kongresna izborna ciklusa, 2008. i 2006. godine, republikanci su gubili mjesta u Zastupničkom domu i Senatu.

XS
SM
MD
LG