Linkovi

"Samo nas superbogati mogu spasiti" - prvi roman Ralpha Nadera


Neki od najbogatijih Amerikanaca svoje bogatstvo dijele s drugima. Biznismen Warren Buffett, osnivač Microsofta Bill Gates, financijer George Soros... i to su samo neki od onih koji dobar dio svog imetka odvajaju za opće dobro, za unapređenje društva.A mogli bi činiti i postići još i više, predočava aktivist za prava potrošača Ralph Nader, u svom prvom romanu pod naslovom “Only the Super-Rich Can Save Us,” “Samo nas superbogati mogu spasiti.”

Radnja Naderova romana počinje u siječnju 2006. godine, nedugo nakon uragana Katrina, katastrofalnog potresa u Pakistanu, u kojemu je živote izgubilo na desetke tisuća, i nedugo nakon pojave ptičje gripe. Warren Buffett poziva 16 milijardera na sastanak, na Havajima.

"Sedamnaest mojih likova bogati su, obrazovani, stariji Amerikanci. Većinu njih godinama već poznajem i njihova dobra djela, njihovu dobrohotnost, podižem na jednu drugu, puno višu razinu," kaže autor Ralph Nader.

U Naderovoj knjizi, Buffett otvara sastanak iznošenjem najvećih i najhitnijih problema našeg vremena. “Prijatelji,” obraća se on okupljenima, “tu smo, našli smo se, jer svima nam prijeti zla sudbina. Svijet nije dobro, stvari izmiču kontroli. Njegovi su stanovnici dopustili da pohlepa, moć, neznanje, bogatstvo, znanost, tehnologija i religija podcijene realnost, poreknu i pobiju njegov potencijal. S našim kapitalističkim iskustvom i odgojem... znamo kako bogatstvo akumulirati, definirati, usmjeriti, uslojiti... Bogatstvo koje nas 450 ima u svojim rukama ekvivalent je onome koje zajedno ima tri milijarde siromašnih našeg planeta.“

U nastavku Naderova romana skupina medijskih mogula, tajkuna Wall Streeta, internetskih i korporacijskih čelnika stvara strategiju za spas svijeta, za poboljšanje uvjeta života onih koji su siromašni i neobrazovani. Stvaraju plan za akciju koji Nader naziva Deset nositelja (ili deset faza) preusmjeravanja.

“Prva faza poboljšanja bavi se problemom ekonomske nejednakosti, dakle – zdravstvenom skrbi, obnovljivim izvorima energije, adekvatnim izvorima hrane, adekvatnim uvjetima stanovanja. U drugoj fazi preusmjeravanja Kongres se oslobađa kontrole poslovnih interesa i korporacijskih lobista, u trećoj nastupa izborna reforma, za čišću politiku i veći broj kandidata, kako bi glasači imali više izbora. U četvrtoj, razmišlja se i pokušava sve za dobro budućih naraštaja.”

Među drugim ciljevima su preustrojavanje medija, kako bi i običan čovjek imao svoj glas u njima, zatim kupovina dionica u svakoj industriji u zemlji kako bi se mogla uspostaviti poslovna praksa na snažnijim etičkim načelima. Likovi u Naderovoj knjizi također osnivaju novu, malu, političku stranku.

“Male stranke su obično te koje su zaslužne za neka poboljšanja i iako nikad ne dobijaju na izborima, one vrše pritisak na veće stranke koje promjene na koncu često prihvaćaju.”

Nader kaže da je superbogate odabrao za glavne likove svoje knjige zato što u stvarnom svijetu, stvarnom životu, društveno preusmjeravanje zahtjeva velike novce:

“Bez značajnih svota nema pokreta, nema organizatora, nema masovnih medija, sve to puno košta.”

Stotine bogatih pojedinaca diljem svijeta voljno je i spremno, kaže Nader, trošiti svoj novac na promjene u društvu. Ono što ima treba možda su inspiracija i čelništvo. U mnogim zemljama Europe, Azije, Južne Amerike, Afrike....postoje vrlo bogati i vrlo obrazovani i prosvijetljeni ljudi, ali ipak često ne znaju što činiti, kome dati; daju najčešće u dobrotvorne svrhe, što je isto dobro, ali Naderova knjiga pruža strategiju za ostvarenje društvene pravde, za davanje više moći onima koji je sada nemaju. Milosrđe, ističe Nader, dobro je i potrebno i važno, ali ono što istinski spašava društvo od gladi, to je društvena pravda.

“Samo nas superbogati mogu spasiti,” knjiga Ralpha Nadera svojevrsni je priručnik do praktične utopije i autor se nada da će ona potaknuti na nacionalnu debatu o promjenama.

XS
SM
MD
LG