Linkovi

Pouke potresa u Haitiju za građevinare


Ovaj mjesec u potresu na Haitiju poginulo je ili ozljedjeno stotine tisuća ljudi, uglavnom uslijed takozvane strukturalne slabosti zgrada koje su se srušile, krovova koji su pali. Premda trusna zona ide praktički ravno kroz glavni grad Haitija Port-au-Prince, Haićani su se od prirodnih katastrofa najviše pribojavali uragana, koji svake godine pustoše regiju Kariba. Haiti, inače jako siromašna zemlja, još uvijek je bio u procesu saniranja posljedica niza teških uragana od prije nekoliko godina. Posljednji veliki potres je na Haitiju zabilježen u 19. stoljeću, stoga nije zacudjujuce sto mnoge zgrade nisu bile konstruirane da izdrže potres.

Građevinari obično grade zgrade vodeći računa o takozvanom statičkom pritisku, težini zgrade i onog što je u njoj, no prilikom potresa tu se pojavljuju dodatne bočne sile, koje zgrade moraju izdržati. Gradjevinski materijali i način gradnje na Haitiju nije nužno osjetljiv na potrese, kaze inženjer građevinarstva Clay Naito sa Sveučilišta Leigh u Pensilvanjiji, no konstrukcija mora biti pravilna.

"Armirani beton je odličan materijal protiv potresa, od njega se mogu izgraditi jako otporne strukture no ako se zanemare detalji može doći do problema."

Detalji kao ojačanje potpornih stupova. Medjunarodne ekipe inženjera putuju na Haiti da bi ustanovile zašto je šteta bila toliko velika i raširena. Brady Cox je profesor gradjevine na sveucilistu Arkansas. On je posjetio Japan i Peru nakon nedavnih potresa u tim zemljama, a sad putuje na Haiti.

"Nakon svakog velikog potresa učimo lekcije kako da poboljšamo konstrukciju i regulativu gradnje. Potresi nas i dalje uspijevaju iznenaditi, kao da svaki od njih ima svoj jedinstveni potpis. Nadamo se da se iz svakog izvlače pouke koje ce pomoću budućim gradnjama i budućim generacijama."

Cak i male promjene u konstrukciji mogu značajno poboljšati vjerojatnost da ce neka gradjevina izdržati potres. Clay Naito kaze da su u Japanu u kojem su potresi cesti učinjene male promjene u tradicionalnom načinu gradnje s minimalnim dodatnim troškovima.

"U Japanu su izradili nekoliko standardnih dizajna, koji se mogu uporabiti u okviru njihovog tradicionalnog načina gradnje, ali koji su otpornijom na potrese. Mislim da bi se slični pristup mogao primijeniti i na Haitiju."

Još uvijek je prerano da se vidi hoće li se u žurbi obnove uništenog glavnog grada Haitija posvetiti potrebna pažnja smanjivanju osjetljivosti na potrese grada koji je izgradjen na trusnom tlu.

XS
SM
MD
LG