Linkovi

Srdoč: 'Bez obzira na pojačanu istragu korupcije, zakon se u Hrvatskoj još uvijek ne primjenjuje jednako'


U Hrvatskoj se posljednjih mjeseci nešto revnije istražuje korupcija na političkoj sceni. Sljedeći tjedan počinje i suđenje bivšem ministru obrane, koji se tereti da je pri nabavi kamiona za vojsku oštetio državni proračun. Istrage korupcijskih skandala u Hrvatskoj za Glas Amerike komentira ekonomska analitičarka Nataša Srdoč iz Instituta Adriatic u Rijeci.

Nataša Srdoč već godinama upozorava na raširenu korupciju u hrvatskoj politici. Ona kaže da je korupcija jedan od ključnih razloga zbog čega se Hrvatska na Zapadu, a pogotovo u Sjedinjenim Državama, kategorizira kao zemlja vrlo nerazvijenih ekonomskih sloboda. Zbog korupcije, kako kaže, strani ulagači zaobilaze Hrvatsku a odlaze u zemlje poput Estonije, Češke i Slovačke, koje su je – prema organizaciji Eurostat – pretekle po bogatstvu.

Nataša Srdoč zbog toga pozdravlja istrage u Podravci, Hrvatskim autocestama, istragu afere Kamioni u Ministarstvu obrane i druge koje su počele posljednjih mjeseci. No, kaže da se zakon u Hrvatskoj još uvijek ne primjenjuje jednako na sve. U vrhovima vlasti – tvrdi Nataša Srdoč - još uvijek rade ljudi 'koji s državnom plaćom nisu mogli steći svoje ogromno bogatstvo'.

Nataša Srdoč: "Dvije afere koje se ne spominju, a moraju se početi rješavati u kratkom roku su afera Brodosplit te afera pranja novca poznata kao Hypo Alpe Adria. Tamo su novci tokom devedesetih nestajali i bili su očito plasirani u strane banke, posebno Hypo Alpe Adriju, gdje se govori o nekih osamdeset računa. Ako želimo vladavinu prava, treba istražiti i te dvije afere, jer tako će se osigurati da su pred zakonom svi jednaki. Ako bi se te dvije afere istražile, mislim da bi se pokazalo da su mnogi državni dužnosnici, sadašnji i prijašnji, bili su sukobu interesa."

Ako se smanji korupcija, smatra Nataša Srdoč, oslobodit će se priličan novac koji sada Hrvati moraju plaćaju kao mito. Osim toga, u sadašnjoj krizi, sa stopom neuposlenosti od 16 posto i velikim stranim dugom, Hrvatskoj su jedina nada strane investicije.

Nataša Srdoč: "Mi jednostavno nemamo unutarnjih izvora za viši gospodarski rast. Nama su neophodne strane investicije. One će smanjiti nezaposlenost. Ali njima treba prethoditi poštivanje zakona i suzbijanje korupcije u politici. Jer stranac neće doći u Hrvatsku ako zna da je u svakom trenutku neizvjesno kome će nešto morati platiti, odnosno kakve će usluge i protuusluge morati napraviti da bi se održao u poslu."

No, suzbiti korupciju u politici može jedino neovisno sudstvo. A da bi sudska kazna postigla preventivni efekt ona treba biti razmjerno brza i izvjesna, što je u Hrvatskoj – barem kada su političari u pitanju – rijetkost.

Nataša Srdoč: "Slučaj Brodosplit se vuče već četvrtu godinu. Nema rješenja niti indicija da bi se to ubrzo moglo riješiti. Jer, poznato je da Hrvatska nema neovisno, efikasno i transparentno sudstvo. Rješavanje predmet traje godinama, nekad i po deset, petnaest godina."

Nataša Srdoč smatra da bi se zbog toga trebala uvesti istrage podrijetla imovine koja bi se – ukoliko je stečena nelegalno – po hitnom postupku konfiscirala. Ona također misli da hrvatskom pravosuđu u istrazi korupcije treba pomoć stranih sudaca i istražitelja.


XS
SM
MD
LG