Linkovi

Američki marinci iz Japana stižu na Guam


Širom Guama na veliko se govori o dolasku osam tisuća marinaca s Okinawe u sljedeće četiri godine. Ovaj transfer dio je napora Pentagona da se smanji broj vojnika na Okinawi gdje Sjedinjene Države imaju baze od II svjetskog rata. Većina marinaca bit će smještena u novim objektima na sjevernom dijelu Guama no Carl Petersen, iz lokalne Trgovinske komore kaže da će se posljedice osjetiti i izvan baze.

"Doslovno, svi koji budu htjeli posao dobit će ga."

Petersen kaže da će transfer marinaca na Guam otvoriti novih 30 tisuća radnih mjesta. Više od polovine bit će privremeni poslovi u građevinarstvu koja će pretežno uzeti strani radnici. No Petersen dodaje da će stalni, dobro plaćeni poslovi pripasti domicilnom stanovništvu što će unaprijediti ekonomiju i smanjiti nezaposlenost koja se trenutno kreće oko osam posto.

Jim Espaldon senator je u zakonodavnom domu Guama i pomaže u nadgledanju otočke infrastrukture. On smatra da Guam nije spreman za dolazak marinaca i pri tom ukazuje na negativne posljedice dolaska tisuća vojnih obitelji i stranih radnika. Stanovništvu Guama moglo bi se povećati za 40 posto.

"Nismo spremni i ne dobivamo trajnu podršku federalne vlade."

Espaldon kaže da će povećanje broja stanovnika zagušiti jedinu bolnicu na otoku, uzrokovati velike gužve na prometnicama te preopteretiti luku. Očekuje se, naime, da će se nakon početka gradnje broj iskrcanih brodskih kontejnera povećati sa 100 tisuća godišnje na 600 tisuća godišnje. Sjedinjene Države i Japan obećali su izdvojiti po deset milijardi dolara za izgradnju novih i obnovu postojećih objekata za marince, ali nisu zajamčili sredstva za civilne infrastukturne projekte. Senatorica Judy Guthertz kaže da je to dijelom stoga što su ruke Guama politički vezane. Naime, ovaj otok – koji je američki teritorij, ali ne i savezna država - nema glas u Kongresu, a stanovnici nemaju pravo glasovati niti za predsjednika.

"Guam je američki teritorij. Kod nas se američka zastava ponosno ističe. Mi smo američki domoljubi, no često smo zaboravljeni."

Vojska tvrdi da savezna vlada pokušava osigurati sredstva za civilnu infrastrukturu. Oružane snage kontroliraju oko trećinu otoka te će morati otkupiti dodatno zemljište. Kopnena vojska gradi raketni obrambena postrojenja, a zračne snage će dovesti dodatne bespilotne letjelice. Mornarica proširuje kapacitet luke kako bi mogla primiti nosače zrakoplova. Profesorica Sveučilišta Guama Victoria Lola Leon Guerrero upozorava da širenje vojske prijeti kulturi domorodačkog naroda Chamorro, jer vojska želi otkupiti upravo njihovu zemlju. No, vojni se planovi često revidiraju, a promjenama može pridonijeti i nova vlada u Japanu koja traži odlazak još više marinaca s Okinawe. Sjedinjene Države tvrde kako to nije praktično te da bi moglo dovesti do odgađanja transfera na Guam.

XS
SM
MD
LG