Linkovi

Amerikanci podijeljeni oko prve godine mandata predsjednika Obame


Christian Science Monitor javlja da su Amerikanci podijeljeni u ocjenama prve godine mandata predsjednika Baracka Obame. Prema anketi Sveučilišta Quinnipiac, provedenoj na nacionalnoj razini povodom prve godišnjice preuzimanja vlasti predsjednika Obame, 45 posto Amerikanaca ocjenjuje njegovu prvu godinu uspjehom, a isto toliko ju smatra neuspješnom. „Amerikanci su podijeljeni i to nije iznenađujuće; bili su podijeljeni oko Georgea Busha, bili su podijeljeni oko Bila Clintona“, kaže Peter Brown, jedan od autora istraživanja. Prema istoj anketi, 45 posto građana odobrava način na koji predsjednik Obama obavlja svoj posao. Neki republikanci primjećuju da je to druga najniža razina podrške za nekog američkog predsjednika na početku druge godine njegovog mandata u modernoj povijesti.

Los Angeles Times javlja o neočekivanoj neizvjesnosti oko izbora nasljednika pokojnog demokratskog senatora Edwarda Kennedyja. Naime, sve donedavno vjerovalo se kako će demokrati s lakoćom obraniti mjesto koje je ostalo upražnjeno smrću senatora Kennedyja no nove ankete pokazuju da se republikanski kandidat Scott Brown opasno približio demokratkinji Marthi Coakley za izbore koji će biti održani sljedeći tjedan. Za demokrate radi se o scenariju iz noćne more. Republikanci su posljednji put imali senatski mandat Massachusettsa 1972. godine. Demokratski čelnici u Washingtonu nervozni su zbog neizvjesnosti oko ovog izbornog nadmetanja. Kako bi obranili to senatsko mjesto Demokratska stranka i radnički sindikati samo su prošlog tjedna ojačali napore demokratske kandidatkinje s više od milijun dolara, a ovog tjedna u njenoj kampanji će se angažirati bivši predsjednik Bill Clinton i drugi senator iz Massachusettsa, John Kerry, javlja L.A. Times.

Washington Post piše o napadu kineskih hackera na Google ističući kako je taj napad bio dio orkestriranog napora političke i korporativne špijunaže u kojem se htjelo ući u kompjutorske sustave velikih financijskih, tehnoloških, vojno-industrijskih i istraživačkih institucija u Sjedinjenim Državama. Napadnute su najmanje 34 kompanije uključujući Yahoo, Symantec, Adobe, Northrop Grumman i Dow Chemical. Google je u utorak priopćio da su hackeri uspjeli prodrijeti u pretince elektronske pošte kineskih aktivista za ljudskih prava u Sjedinjenim Državama, Europi i Kini. Stručnjaci kažu da je u napadu iskazana nova razina sofisticiranosti i iskorištavanja manjkavosti u različitim kompjutorskim programima, navodi Washington Post.

XS
SM
MD
LG