Linkovi

Genetički modificirana soja za bolje zdravlje


" height=190 alt="Amy Betzelberger walks through corn and soybeans fields
" hspace=2 src="https://author.voanews.com/croatian/images/Corn-field-Amy-Betzelberger.jpg" width=190 align=right vspace=2 border=0>Genetički modificirana hrana izvor je kontroverzi otkako se prvi puta našla u prodaji devedesetih godina prošlog stoljeća. No, novi varijetet genetički modificirane soje obećava takve zdravstvene koristi da bi se možda moglo promijeniti mišljenje javnosti o poljoprivrednoj biotehnologiji.

Današnji genetički modificirani usjevi dizajnirani su s ciljem da farmerima pomognu u kontroli korova i štetočina. No, nisu dizajnirani da bi pomogli kupcu, kaže Jane Rissler, iz Udruge zabrinutih znanstvenika: "Farmerima i kompanijama takvi su usjevi donijeli koristi i profite, dok su potrošači preuzeli rizike, kakvi god oni bili."

U desetak i više godina što su genetički modificirani usjevi na tržištu, ti zamišljeni rizici - po prirodni okoliš i po ljudsko zdravlje - nisu se pokazali. Ali mnogi potrošači i dalje su neskloni biotehnološkom modificiranju hrane, posebice u Europi gdje je farmerima i zabranjen uzgoj većine genetski modificiranih usjeva.

No, jedan novi modificirani usjev mogao bi zakomplicirati takvo stanje. Američka biotehnološka kompanija Monsanto na pragu je predstavljanja genetički modificirane soje koja proizvodi značajne količine omega-3 masnih kiselina. Medicinska istraživanja su pokazala da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama jako koristi i srcu i mozgu.

Roy Fuchs vodi istraživanja soje u kompaniji Monsanto. On kaže da su pregovori s europskim zakonodavcima zasad ohrabrujući: "Oni već godinama govore 'kad će biotehnologija pridodati nekom usjevu takve značajke da ih i potrošači mogu osjetiti i njima se okoristiti?' Dakle, ovu soju oni vide kao prvi genetički modificirani proizvod koji izravno koristi potrošačima i koji pruža priliku da se, umjesto o produktivnosti, počne govoriti o ljudskom zdravlju."

Soja bogata omega-3 masnim kiselinama zaista bi mogla promijeniti diskusiju o genetski modificiranoj hrani jer je sojino ulje prisutno u većini prehrambenih proizvoda u zapadnom svijetu - od kruha i cerealija, pa do salatnih preljeva. Potrošač bi unio svoju dnevno potrebnu dozu omega-3 kiselina pojevši samo tri proizvoda napravljena s uljem nove soje.

Osiguravanje praktičnog načina za povećanje konzumacije omega-3 kiselina u prehrani Amerikanaca moglo bi donijeti stvarne koristi, kaže Roger Clemens, profesor farmakologije na Sveučilištu Southern California, koji je i glasnogovornik Američke udruge za prehranu: "Posebice kako naša populacija sve više stari i sve više joj se povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, visokog tlaka, dijabetesa, pretilosti, te Alzheimerove bolesti. Dakle, uvođenje omega-3 u prehranu očitovalo bi se pozitivno na tih pet glavnih bolesti."

Kompanija Monsanto očekuje da će se njezina soja s omegom-3 naći na tržištu za dvije godine. Onda će se tek vidjeti hoće li potrošači s više simpatija gledati na genetički modificiranu hranu namijenjenu poboljšanju njihova zdravlja.

XS
SM
MD
LG