Linkovi

Hrvatska Vlada predložila zakonske izmjene za ukidanje dvostrukog prebivališta


Na jučerašnjoj sjednici Vlada je predstavila zakonske izmjene kojim bi se napokon trebala ukinuti dvostruka prebivališta. Njega uglavnom imaju osobe s dvojnim državljanstvom. Predložene izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu za posljedicu bi trebale imati i sređivanje prenapuhanih biračkih popisa koji su znatno veći od stvarnog broja punoljetnih hrvatskih državljana s pravom glasa.

Izmjene Zakona o prebivalištu omogućit će, rečeno je na jučerašnjoj sjednici vlade, brisanje iz evidencije prebivališta i boravišta onih građana koji na prijavljenim adresama ne žive. Zakonskim izmjenama uvode se i nove, oštrije kazne za one građane koji su prijavili prebivalište na adresi na kojoj ne žive. I ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko upozorio je da dosadašnje zakonske odredbe onemogućuju brisanje osoba iz evidencije čak i onda kad policija nedvojbeno utvrdi da je osoba iselila iz Hrvatske.

Predloženim izmjenama, kazao je, policija će dobiti ovlast da iz evidencije o prebivalištu briše one osobe za koje provjerom utvrde da ne žive na adresi na kojoj imaju prijavljeno prebivalište. Javna je tajna da mnoge osobe s hrvatskim i bosanko hercegovačkim državljanstvom koje stvarno žive u Bosni i Hercegovini imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj.

Istraživanja portala Politica com provedeno pred zadnje lokalne izbore, u proljeće prošle godine, na malom je uzroku hrvatskih mjesta uz granicu s Bosnom i Hercegovinom pokazalo je razmjere i apsurdnost problema kojeg Hrvatska ima s dvostrukim prebivalištem.

Tako je ustanovljeno da su u mjestu Dusina, općina Vrgorac blizu BiH granice na jednom kućnom broju na adresi Dusina 0, prijavljeno čak 404 punoljetnih osoba. U pograničnom mjestu Podprlog na adresi Podprlog 0, prijavljene su 332 punoljetne osobe, a u pograničnom mjestu Kamensko na adresi Kamensko 0, prijavljene su 232 osobe. No adresa na koje dio građana BiH imaju prijavljeno prebivalište, a da na njima ne žive, ili nikada nisu živjeli ima diljem Hrvatske, pa i u Zagrebu.

Osobe koje žive u Bih prijavljuju prebivalište u Hrvatskoj kako bi mogli ostvarivati pravo na dječji doplatak, socijalnu pomoć i ostale beneficije koje daje hrvatska država. Dvostruko prebivalište jedno u BiH ili nekoj drugoj državi i drugo u Hrvatskoj unosi nered u biračke popise i može presudno utjecati na izborni rezultat. Iz evidencije o prebivalištu neće se brisati oni građani koji privremeno borave u inozemstvu, niti osobe koje se još uvijek nalaze u programu povratka i zbrinjavanja izbjeglica, prognanika i raseljenih osoba.

Premijerka Jadranak Kosor jučer je istaknula da se izmjenama Zakona o prebivalištu želi unijeti reda u biračke popise, o čemu se u zadnje vrijeme dosta govori. Uvođenjem reda u biračke popise, slaže se mozaik Hrvatske kao pravne države, ustvrdila je Kosor.

Predstavnik GONG-a Dragan Zalić, međutim, ističe da je zakonskim izmjenama koje je jučer predložila i u Sabor uputila vlada trebala prethoditi temeljita javna rasprava te usporedba podataka između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske i Srbije, kako bi se brisanje dvojnih prebivališta obavilo temeljito. Zelić također ističe da je potrebno riješiti i problem umrlih osoba u BIH koje su još uvijek nalaze u evidenciji prebivališta, a time i u biračkim popisima.

XS
SM
MD
LG