Linkovi

Kineski sve prisutniji u američkim srednjim školama


Zheng Ling jedan je od nastavnika mandarinskog jezika u školi St. Mary's u Medfordu, savezna država Oregon
Zheng Ling jedan je od nastavnika mandarinskog jezika u školi St. Mary's u Medfordu, savezna država Oregon

Uz sve manji priljev sredstava i sve niže proračune u mjestima širom SAD-a, škole otpuštaju nastavnike, povećavaju broj učenika u razredima i ukidaju nastavu iz brojnih predmeta. No, u saveznoj državi Oregon, zakonodavci se nadaju da će unijeti jedan novi predmet u školski nastavni program – mandarinski kineski

U školi St. Mary’s u Medfordu, savezna država Oregon, srednjoškolci trećeg razreda čitaju popis riječi za tradicionalne kineske instrumente. Ovi 16-godišnjaci 17-godišnjaci već četvrtu godinu uče mandarinski kineski jezik. Iako im je vokabular još ponešto ograničen, predstavljanje na kineskom im je prava rutina. Carly Irvine nije sigurna kada će se točno koristiti svojim znanjem kineskog van učionice, no uvjerena je da će taj dan doći:

"Zbog toga što Kina i Amerika tako usko surađuju i što se odnos naših dviju zemalja sve više razvija, mislim da će u budućnosti biti vrlo važno znati kineski."

Škola St. Mary’s dodala je mandarinski svom jezičnom programu 2005. godine, a prije dvije godine postala je prva škola u zemlji koja želi započeti program nastave pod nazivom Konfucije. U sklopu tog programa, nastavnika kojeg kinesko Ministarstvo obrazovanja pošalje u školu u Sjedinjene Države ministarstvo plaća oko polovine njegove plaće i životnih troškova, te mu pribavlja nastavni materijal - knjige i kompjuterske programe.

Ravnatelj škole St. Mary’s, Frank Phillips, kaže da su roditelji nekih učenika u uglednim privatnim školama koje pripremaju učenike za fakultet bili skeptični kad je mandarinski bio prvi put ponuđen i pitali se zašto umjesto njega to ne bi bio španjolski. St. Mary’s inače nudi španjolski, a uz njega i njemački i latinski. No, Frank Phillips kaže da će učenici sa znanjem kineskog biti u prednosti u svijetu u kojem Kina ubrzano postaje globalna gospodarska supersila. On pritom priznaje da pristanak na novac od kineske vlade izaziva negodovanje u njegovoj zajednici:

"Svi me pitaju je li to veliki propagandni korak, neki nečisti komunistički plan Kine. To je najčešća vrst sumnjičavosti o ovom programu. Moram reći da nakon dvije godine rada u ovom programu nisam primijetio da se radi o ikakvom planu te vrste."

Naprotiv, obrazovni program kineskog jezika naišao je na podršku predstavnika ove zajednice u državnom zakonodavstvu. Dennis Richardson čak je i slušao nekoliko nastavnih satova. Iako ga brinu navodna kršenja ljudskih prava od strane kineske vlade, on smatra da je u redu prihvatiti novac iz Pekinga:

"Više ćemo moći učiniti ako služimo kao primjer i budemo dobri prijatelji i poslovni partneri nego da ih proganjamo."

Dennis Richardson jedan je od nekoliko zakonodavaca u Oregonu koji se zalaže za financiranje više poduke kineskog u javnim školama ove države. Iako se nalazi u nastavnom programu nekolicine okruga, pokušaji većeg širenja nisu naišli na podršku zakonodavnog tijela, djelomično zbog zabrinutosti oko troškova. No, Dennis Richardson kaže da je nastavni program Konfucije upravo način da se riješi ta financijska dilema.

U školi St. Mary’s, profesorica Zheng Ling nastavlja svoj sat kineske glazbe. Ona je u Medford je došla iz Kine 2008. godine kako bi podučavala svoj jezik. Jedan od njenih ciljeva, kaže ona, je da pomogne američkim učenicima da nauče više o njenoj domovini:

"Ljudi ne znaju mnogo o Kini, osobito o najnovijim događajima. Stoga je ovo prilika za njih da saznaju više o tome kakva u stvari Kina jest. Ona je mnogo drugačija nego što je bila prije 20 godina."

A u sljedećih 20 godina, kažu pobornici poduke mandarinskog, Kina će igrati još veću ulogu na svjetskoj sceni. Za sada, St. Mary’s je još uvijek jedina škola koja sudjeluje u nastavnom programu Konfucije, no ovaj program kojeg financira kineska vlada sada se nudi u više od 50 drugih škola i sveučilišta širom Sjedinjenih Država – ali i u preko trideset država širom svijeta.

XS
SM
MD
LG