Linkovi

Djevojčice i matematika - ima li zaista ikakve razlike u odnosu na dječake?


Godine 1992., tvrtka Mattel, koja proizvodi lutkice Barbie, našla se u neprilici kada su proizveli Barbie koja govori. Jedna od rečenica koje ova lutkica izgovara glasi - 'matematika je teška'. Mattel je promijenio ovu snimljenu poruku na svojim lutkicama, no mnogi i dalje misle da djevojčice jednostavno nisu dobre u matematici koliko i dječaci. Međutim, jedno novo istraživanje pokazuje da to ustvari i nije slučaj.

Mnogi vjeruju da žene jednostavno nemaju dara za matematiku. Jedna od autorica ovog istraživanja, Nicole Else-Quest, sa sveučilišta Villanova, priznaje da je i sama tako razmišljala kad je bila mlađa: „Kad sam bila mlađa, bila sam jedno od one djece koja su stalno govorila kako ne vole matematiku. Najveća pogreška mog života bila je da sam mislila da mi matematika nije potrebna.“

Gospođa Else-Quest sada koristi višu matematiku kako bi proučavala razlike u spolovima u mnogim aspektima društva. Jedno od njenih nedavnih istraživanja bila je analiza rezultata testova napravljenih na oko pola milijuna učenika u 69 zemalja. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da su dječaci i djevojčice pokazali slične rezultate na testovima algebre i geometrije. U nekim zemljama, međutim, rezultati testova kod dječaka i djevojčica bili su vrlo različiti.

Nicole Else-Quest usporedila je rezultate testova u tim zemljama s informacijama o statusu žena u tim zemljama: „Otkrili smo da zemlje u kojima žene zapravo nisu jednake s muškarcima, dakle zemlje gdje žene nisu zastupljene u političkom životu, ili nemaju iste obrazovne prilike, zarađuju manje nego muškarci, da su upravo to zemlje gdje postoji razlika između spolova kad su u pitanju rezultati testova matematike. S druge strane, u zemljama u kojima postoji jednakost spolova, gdje žene sudjeluju u političkom procesu i imaju pristup višem obrazovanju, rezultati testova pokazuju da nema razlika među spolovima, ili čak da djevojčice imaju bolje rezultate.“

Else-Quest kaže neki od pokazatelja statusa žena u društvu uključuju broj žena u vladi, te broj žena koje pohađaju ustanove višeg obrazovanja. Ona dodaje da mlade djevojke ocjenjuju svoju vrijednost po onome što vide da se događa oko njih.

Ovo istraživanje, kaže ona, potvrđuje ideju da žene i muškarci imaju iste sposobnosti kad je u pitanju matematika, no ako društvo djevojčicama kaže da nešto ne mogu postići, onda one to i neće postići.

Istraživanje gospođe Else-Quest objavljeno je u časopisu Psychological Bulletin.

XS
SM
MD
LG