Linkovi

Lech Walesa ponovno mora dokazivati da nije bio policijski doušnik 'Bolek'


Najslavnija politička ličnost moderne Poljske, Lech Walesa, sudskom parnicom pokušava očistiti svoje ime od optužbi da je nekoć špijunirao za komunističku tajnu službu. Opširnije u prilogu Hilary Heuler.

Za veći dio svijeta Lech Walesa poznat je kao vatreni i hrabri borac za slobodu čiji je sindikalni pokret Solidarnost pridonio kolapsu komunizma u Poljskoj i Istočnoj Europi, te kasnije padu Sovjetskog Saveza. Walesa je 1983. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, a pet godina obnašao je dužnost prvog predsjednika neovisne Poljske.

No 20 godina nakon pada komunističke vlasti Lech Walesa ponovno se bori, ovaj put kako bi zaštitio svoju reputaciju. Tužio je predsjednika Lecha Kaczynskog u građanskoj parnici koja je pokrenuta u studenome. Walesa traži 34 tisuće dolara odštete zbog optužbi da je sedamdesetih godina prošlog stoljeća surađivao s komunističkom tajnim službom.

Niti jedna stranka u parnici nije osobno nazočila raspravama.

Parnica je proizašla iz izjave predsjednika Kaczynskog, u prošlogodišnjem intervjuu za poljsku televiziju, kada je optužio gospodina Walesu da je bio komunistički agent kodnog imena Bolek.

Tijekom intervjua novinar je insistirao da predsjednik Kaczynski decidirano kaže misli li on da je Walesa - Bolek. Poljski predsjednik konačno je rekao „da".

Ove optužbe nisu nove. Prvi put pojavile su se 1992. godine kad su nove poljske vlasti počele prekapati dosjee komunističke tajne službe. Pronašli su popis agenata, a ime Lecha Walese našlo se u jednom dosjeu. No za komunističku tajnu službu bilo je uobičajeno da falsificira takve dokumente i poljski su sudovi presudili da bivši predsjednik nije učinio ništa pogrešno. Brojni drugi Poljaci, za koje se vjerovalo da su radili za tajnu službu, također su oslobođeni bilo kakve odgovornosti.

No u slučaju gospodina Walese optužbe su se povremeno vraćale. Kontroverzna knjiga iz 2008. godine, u izdanju Poljskog instituta nacionalnog sjećanja, istraživačkog centra povezanog s vladom, zaključila je da je gospodin Walesa bio 'kolaborant', odnosno suradnik tajne policije.

Pristaše Lecha Walese kažu da se radi o kampanji kojom politički suparnici žele okaljati njegovo ime. Walesa se često služio sudom, protiv svojih neprijatelja - kaže politolog Olgierd Annusewicz s varšavskog Sveučilišta: "Svaki put kad netko s desnice kaže da je bio agent tajne službe, Walesa pokrene tužbu. Ovo nije prvi put da je to učinio. Do sada je svaki put pobijedio".

Premda su Lech Walesa i predsjednik Kaczynski nekoć bili saveznici u borbi protiv komunizma, sukobili su se početkom devedesetih dok su obojica bili u vladi. Od tada su žestoki suparnici. U intervjuima za poljske medije gospodin Walesa uporno ponavlja da se on samo pridržava zakona. Kaže da je prilikom preuzimanja dužnosti predsjednik Kaczynski prisegnuo da će se pridržavati zakona, ali da iznosi nezakonite optužbe. One su nezakonite, nastavio je Walesa, zato što je poljski sud već presudio da ja nisam bio suradnik tajne policije.

Lech Walesa pozvao je Poljake da izvrše pritisak na predsjednika kako bi se ispričao zbog dane izjave. Kao predsjednik, ističe Walesa, on ne bi smio kršiti zakon. No politički analitičar Annusewicz ističe da Walesina izjava ima dublju pozadinu: "Svojim tužbama Walesa ne štiti samo sebe kao osobu, sebe kao političara već prije svega ideal Solidarnosti, ideal Poljske, oporbe i demokracije u Poljskoj".

Sudeći prema anketama Lech Walesa je i dalje vrlo popularan u Poljskoj, ali ne vjeruju svi da bi trebao biti uključen u današnju politiku ili da bi trebao agresivno koristiti sudski sustav kako bi branio svoju reputaciju.

Kao što nam je rekao jedan prolaznik u Varšavi, gospodin Walesa je 'već veliki nacionalni heroj te treba živjeti s tim, a probleme moderne politike ostaviti drugima'. Što se optužbi predsjednika Kaczynskog tiče ovaj Varšavljanin kaže bi ih Lech Walesa jednostavno trebao ignorirati.

Sudski proces nastavlja se ovog mjeseca.

XS
SM
MD
LG