Linkovi

Napad na zrakoplov dovodi u pitanje djelotvornost  američkih obavještajnih agencija


Nedavni neuspješni napad na američki putnički zrakoplov otvara pitanje djelotvornosti američkih obavještajnih agencija. Da li ovaj pokušaj napada na zrakoplov znači da je reforma obavještajnog sektora, pokrenuta nakon terorističkih napada 2001. godine, bila neuspješna?

Teroristički napadi od 11. rujna 2001. godine doveli su do velike rekonstrukcije američkog obavještajnog sektora. Pa ipak na Božić je jedan 23-godišnji Nigerijac umalo srušio putnički zrakoplov na letu od Amsterdama do Detroita. Ne samo što je uspio unijeti eksploziv u zrakoplov nego se uspio ukrcati na let za SAD čak i nakon što je njegov otac upozorio američko veleposlanstvo u Nigeriji o ekstremizmu svog sina.

Profesorica Amy Zegart sa Sveučilišta Kalifornije kaže da je pokušaj napada na zrakoplov očito veliki propust obavještajnih agencija. "Nije teško zaključiti da se radi o obavještajnom neuspjehu kad se stranac o kojem je bilo dojava još prije šest mjeseci ukrcao u zrakoplov i pokušao ga srušiti. Ne radi se o ničem drugom već propustu".

Nakon terorističkih napada 2001. godine uspostavljen je Ured za obavještajni sektor koji je trebao nadgledati 16 različitih obavještajnih tijela. Ministarstvo domovinske sigurnosti formirano je kako bi se koordinirali obavještajni napori, a što je možda i najznačajnije, utemeljen je Nacionalni centar za protuterorističke djelatnosti kako bi obavještajne agencije mogle dijeliti informacije u vezi s terorizmom.

Bivši i sadašnji dužnosnici u obavještajnom sektoru američke vlade tvrde da su informacije o nigerijskom napadaču bile razmijenjene. No, kako kaže bivši direktor CIA-e, Michael Hayden, nije provedena odgovarajuća analiza i tako nije došlo do skretanja pozornosti na napadača. "Sve informacije bile su vrlo snažne i povezane. No s obzirom na more informacija kroz koje analitičari svakodnevno prolaze nije lako izvući ispravan zaključan i odgovarajuće reagirati. U ovom slučaju do se nije dogodilo. Oni nisu povezali informacije na način da je bilo dovoljno vremena za akciju".

Amy Zegart kaže da sustav funkcionira bolje nego li je bio slučaj ranije naročito po pitanju Nacionalnog centra za protuterorizam. No, dodaje ona, obavještajna birokracija postala je glomaznija nego ikada. Michael Hayden upozorava da će se pogreške događati zato što obavještajne agencije nisu nepogrešive poglavito kad se trebaju nositi s tsunamijem informacija prikupljenih ljudskim i elektronskim putem. "Najveći su izazov analitičari koji sve informacije trebaju povezati. Oni mladi ljudi gotovo uvijek donesu prave zaključke. No ne može se očekivati da će tako biti uvijek i u svakoj prigodi".

Zegrat upozorava da ne bi trebali žuriti s eventualnom novom reorganizacijom obavještajnog sektora. "Nadam se da incident koji se dogodio na Božić neće dovesti do nove reorganizacije premda je naša prva reakcije, kad dođe do propusta, da stvorimo nove agencije ili provedemo reorganizaciju. Ne trebamo stvoriti novi sustav već poboljšati ovaj koji imamo".

Bivši direktor CIA-e, Michael Hayden slaže se s ovakvom ocjenom no unatoč tome već je došlo do upiranja prsta krivnje poglavito prema Državnom tajništvu i Nacionalnom centru za protuterorizma. Najmanje dva Kongresna odbora već su najavili istražne rasprave na temu neuspjelog bombaškog napada na američki zrakoplov.

XS
SM
MD
LG