Linkovi

Gaza - godinu dana poslije izraelske ofenzive


Prošlo je godinu dana od kada je Izrael pokrenuo kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze koja je trajala 22 dana. Palestinski čelnici i organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da je u napadu poginulo 1,400 Palestinaca. Izraelci navode da je poginulo 1,166 Palestinaca te 13 Izraelaca. Cilj akcije bio je zaustavljanje višegodišnjeg lansiranja raketa militanata iz Pojasa Gaze na jugIzraela. Izrael i Egipat nastavljaju blokadu Pojasa Gaze koja uključuje cement, željezo i staklo što žrtvama napada otežava obnovu.

Prošla je godina dana no sjećanja na nasilje svježa su za 23-godišnjeg Faraja Samounija. On kaže da je vidio kako izraelski vojnici ubijaju njegovog oca.

"Podigao je ruke. Kasnije, izraelski vojnici su pucali točno prema njemu. Prvo su ga pogodili u rame pa u glavu. Nakon toga pucali su posvuda po njegovom tijelu. "

Obiteljski dom bio je uništen. Glavni hranitelj obitelj ubijen. U izraleskoj ofenzivi ubijeno je ukupno 29 članova obitelji Samouni. Obnova je teška unatoč međunarodnim donacijama. Farajova majka, Zahwe, ostavljena je da sama skrbi o djeci.

"Dobili smo malo novca kao kompenzaciju te pomoć dobrih ljudi. Pokušali smo obnoviti kuću no otkrili smo da je moj muž imao dugove koje smo morali otplatiti. Otplatila sam koliko sam mogla."

Zahwe Samouni imala je malo gotovine i nije bila u mogućnosti kupiti dovoljno materijala, ali je uspjela kupiti nedovršenu dvosobnu kuću.

"Imali smo kruha i začina za jesti te čaj. Hvala Bogu, sada imamo krov nad glavom. To je najvažnije. Da živimo u kući."

Za stanovnike obližnjeg izraelskog grada Sderota ofenziva je donijela djelomično olakšanje.

"Danas je tiše i ljudi se osjećaju sigurnije."

Broj raketa koje dolaze iz Gaze na ovaj grad znatno se smanjio od rata. Građani kažu da bolje spavaju. No oni znaju da se radi o relativnom miru koji možda neće potrajati.

"Da bi se postiglo dugoročno rješenje obje strane trebaju biti spremne na kompromis. Koliko ja vidim, to sada nije slučaj."

Za ukidanje blokade Izraelci traže puštanje na slobodu zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Shalita te jamstva da militanti Hamasa neće upotrebiti građevinski materijal za bunkere i napade na Izrael. S njegovim domom u ruševinama, ubijenim ocem i gladnom obitelji Faraj Samouni vjeruje da je došlo vrijeme za dogovor.

"Postizanje sporazuma bilo bi dobro došlo jer živimo kao mrtvaci. Svi su polumrtvi. Nije važno bombardiraš li nekoga jer pucaš na mrtvo tijelo."

U zamjenu za Shalita Hamas želi od Izraela da pusti na slobodu tisuće palestinskih zatvorenika. Godinu dana nakon rata trajno rješenje ostaje samo pusta želja.

XS
SM
MD
LG