Linkovi

Svinjska gripa - vodeća javnozdravstvena tema 2009.


Virus svinjske gripe, odnosno H1N1, najveći je medicinski događaj 2009. godine. U ožujku, virus je privukao pažnju meksičkih javnozdravstvenih dužnosnika kad su u Veracruzu prijavljeni slučajevi bolesti nalik gripi koji su se širili iznimno brzo. Do sredine lipnja, Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila prvu pandemiju gripe nakon više od 40 godina. Više o napredovanju svinjske gripe, ali i o drugim glavnim medicinskim pitanjima protekle godine - u prilogu Melinde Smith.

Početkom 2009. Meksiko je postao epicentar misteriozne bolesti. Teška bolest dišnog sustava pogađala je mlade ljude, potpuno suprotno od sezonske gripe koja češće pogađa starije osobe. Javnozdravstvene dužnosnike u Meksiku i u Sjedinjenim Državama u nedoumicu je doveo virus koji je udružio elemente svinjske, ptičje i ljudske gripe. Nazvan je svinjska gripa, premda je par mjeseci kasnije dobio i službeno, točno ime: H1N1.

S obzirom da je Meksiko vrlo popularno turističko odredište, svinjska gripa se brzo proširila iz Sjeverne Amerike u dijelove Europe i Azije. Direktorica Svjetske zdravstvene organizacije dr. Margaret Chan počela je održavati dnevne konferencije, prateći širenje virusa H1N1 diljem svijeta. Jedanaestog lipnja, ona je objavila pandemiju: "Širenje virusa se vrlo pažljivo prati. Niti jedna ranija pandemija nije bila otkrivena toliko rano niti je bila praćena tako pomno od samog početka."

Svjetska zdravstvena organizacija je ovlastila proizvođače lijekova da počnu testirati moguća cjepiva, te su prvi klinički pokusi počeli mjesec dana kasnije. Do listopada, prve pošiljke cjepiva dane su zdravstvenim djelatnicima, trudnicama, mladima, te onima s postojećim medicinskim problemom. Dr. Anne Schuchat je direktorica Američkog nacionalnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti: "Kako se poboljšava opskrba cjepivom, vjerujemo da će se poboljšati i dostupnost i procijepljenost građana; bit će znatno lakše cijepiti se."

Do kraja prosinca, Svjetska zdravstvena organizacija je izvijestila da je više od 10 tisuća ljudi u svijetu umrlo od svinjske gripe, većina u Sjevernoj Americi. Većina zemalja je, međutim, prestala brojati blaže slučajeve bolesti. Trenutno, zamah zaraze se ublažio i usporio, ali stručnjaci kažu da bi za kratko mogao početi treći val obolijevanja.

U Sjedinjenim Državama, veliku kontroverzu su izazvale nove preporuke o pregledu mamografijom: jedan vladin panel stručnjaka savjetovao je ženama da, suprotno ranijim savjetima, odgode prvo mamografiranje sa 40. na 50 godina starosti, a potom da ponavljaju pretragu svake dvije, a ne svake godine.

Do kraja studenog, mnogi američki liječnici i žene izrazili su nezadovoljstvo novima smjernicama. Neki liječnici, poput Sharon Rosenbaum Smith, iz Bolnice St. Luke Roosevelt, u New Yorku, kažu da će pacijenticama savjetovati da ignoriraju preporuke: "Moraju početi s mamografiranjem sa četrdeset godina. Mamogram pokaže rak još dok je vrlo malen."

Sa svoje strane, ministrica zdravstva Kathleen Sebelius savjetovala je pacijenticama da zadrže smirenost i u dogovoru sa svojim liječnikom donesu odgovarajuću odluku.

S krajem 2009. godine, broj samoubojstava u američkoj vojsci dostigao je rekordnu razinu, te je pokrenuta i posebna studija o tom problemu. General Peter Chiarelli kaže da vojno osoblje mora biti puno agresivnije u nastojanjima da se liječe mentalno bolesni vojnici: "Potpuno je neprihvatljivo da neki pojedinci pate šutke jer se plaše da će ih njihovi kolege ili pretpostavljeni ismijavati, ili, još gore, da će to štetiti njihovoj karijeri."

Protekla je godina, međutim, donijela i neke vrlo obećavajuće vijesti. U rujnu, Ujedinjeni narodi su objavili da je broj smrti kod djece mlađe od pet godina manji nego prethodne godine, te da je, po prvi puta, ispod devet milijuna. Veća procijepljenost djece, raširenija uporaba mreža natopljenih insekticidima u prevenciji malarije, programi promicanja dojenja, te bolje liječenje proljeva i upale pluća smatraju se nekima od razloga za ove znatno bolje zdravstvene podatke.

XS
SM
MD
LG