Linkovi

Brzi gospodarski oporavak SAD-a nije izvjestan


Ministarstvo trgovine je izvijestilo da je treći kvartal bio nešto slabiji zbog slabijih rezultata u maloprodaji te razmjernoj neaktivnosti građevinarstva. Uz to, američke su se tvrtke ubrzano nastojale riješiti inventara u svojim skladištima. Unatoč toga, rezultati ukazuju na izvjestan gospodarski rast, po prvi put nakon četiri poslovna kvartala stagnacije.

Burze dionica su na ovu vijest reagirale pozitivno, djelomično ohrabrene i skokom u prodaji kuća i stanova, od 7 i pol posto. Ekonomist Martin Neil Baily iz Instituta Brookings tvrdi da najnoviji pokazatelji navjescuju da ce posljednje poslovno tromjesečje 2009-te biti još bolje nego treće.

"Većina prognozera očekuje da ce četvrti kvartal nadmašiti treći, s godišnjom stopom rasta bruto društvenog proizvoda od možda 4 posto ili malo vise. Uzevši u obzir da se ekonomija oporavlja, to se cini dosta dobrim."

Loša strana zabilježenog rasta je to sto ga je uglavnom potaknula državna potrošnja - mjerama kao što su subvencioniranje zamjene starih automobila koji mnogo troše te poreznom olakšicom od 8 tisuća dolara za one koji kupuju stan ili kuću prvi put. Kad ti programi presahnu, s njima bi mogao presahnuti i ekonomski oporavak – strahuju mnogi gospodarski stručnjaci.

"Neki predvidjaju jak rast u 2010. i 2011., no ja mislim da je to daleko od sigurnog."

Martin Neil Baily priznaje da projekcije ekonomskog rasta nisu u potpunosti znanstvene. On smatra da će, u najgorem slučaju, sadašnji privremeni rast zamijeniti razdoblje stagnacije, te još jedna recesija.

"Neuposlenost je još uvijek visoka, a potrošači su izgubili dobar dio svoje imovine, i nisu sigurni da ce moći zadržati posao. A ako ostanu bez njega, teško ce ga ponovo naći. Mnogo je razloga za zabrinutost u današnjoj ekonomskoj situaciji."

Unatoč upozorenjima, analitičari tvrde da se – u odnosu na kraj prošle godine - američka ekonomija oporavila brže od očekivanja. Vodeći ekonomisti očekuju ekonomski rast od 4 posto u četvrtom kvartalu. Vlada ce objaviti prve procjene razdoblja listopad-prosinac u siječnju.

XS
SM
MD
LG