Linkovi

Kineze brine rast cijene češnjaka


Kupci i prodavači povrća u Pekingu žale se zbog sve većih cijena voća i povrća. Wang Yanlin prodaje povrće na jednoj gradskoj tržnici već pet godina. Ona kaže da se posljednjih mjeseci kupci najviše žale na rastuću cijenu češnjaka. Yanlin navodi da je veleprodajna cijena kilograma češnjaka ove godine porasla na 65 centa, a prošle je godine bila tek 20 centa.

Ove jeseni cijene u nekim dijelovima Shandonga, kineske pokrajine koja uzgaja najviše češnjaka, cijene su i 40 puta više. Na veleprodajnim gradskim tržnicama one su deset puta više, a potrošači diljem zemlje često plate i četiri puta više u trgovinama. Usporedbe radi, cijene sirove nafte i bakra ove su godine tek dva puta veće.

Zbog slabog ovogodišnjeg uroda, špekulanti su se požurili otkupiti cijele žetve. Naime, češnjak se ne kvari lako pa ga je moguće kupiti na veliko i odgoditi prodaju do trenutka kad će cijene otići gore. Chen Shuwei, analitičar iz tvrtke koja se bavi konzultingom u poljoprivredi, kaže da je tržištem češnjaka lako manipulirati jer je ono malo:

"Iako se u Kini posadilo manje češnjaka ove godine, to ne utječe na tržište koliko sama trgovina. Mnogi špekulanti nisu bili profesionalni trgovci. Čuo sam da je jedna skupina skladišnih radnika u Shandongu zaradila milijune yuana nakon što je kupila, pa prodala, 700 tona češnjaka."

Analitičari kažu da je takva nerealna cijena posljedica likvidnosti koja je uslijedila nakon previše bankovnih pozajmica kao dijela kineskog paketa ekonomskih poticaja. Andy Chen osnivatelj je međunarodne tvrtke za opskrbu češnjakom, sa sjedištem u Shandongu. On kaže da češnjak nije uvijek bio jeftina roba:

"2007. godine cijene češnjaka prenisko su pale pa mislim da je tekući porast djelomično tržišna korekcija. Ta će cijena s vremenom opasti, no ne značajno."

Mnogi kineski mediji navode jedan drugi razlog takvom porastu cijena: neuobičajeno visoka potražnja za češnjakom, jer ga tradicionalni kineski liječnici preporučuju kao zaštitu od virusa H1N1, uzročnika svinjske gripe. Primjerice, jedna škola pored Šangaja kupila je gotovo 200 kila ove ljekovite vrste povrća kako bi njegovim stavljanjem u školske obroke osnažila imunitet u djece.

Po tradicionalnoj kineskoj medicini, češnjak pomaže pri prevenciji i oporavku od prehlade, pa i svinjske gripe. Međutim, u pekinškom Centru za kontrolu bolesti kažu da ne postoje nikakvi znanstveni dokazi da češnjak može štititi od virusa H1N1. Od njega je do sada u Kini umrlo preko 300 ljudi.

XS
SM
MD
LG